Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЄС І РОСІЯ КОНКУРУЮТЬ ЗА УКРАЇНУ

Євросоюз розглядає можливість до кінця поточного року підписати з Україною угоду про асоційоване членство. Угода між Україною і ЄС, що розробляється три роки, може бути підписана найближчим часом, заявила у відеозверненні до українців з нагоди Дня Європи високий представник Євросоюзу по зовнішній політиці і політиці безпеки, віце-президент Єврокомісії Кетрін Ештон. Вона відзначила, що Євросоюз готовий допомогти Україні в проведенні необхідних реформ.

В кінці квітня ЄС передав Києву неофіційний документ, що містить перелік вимог з термінами виконання. Хоча документ не був обнародуваний, проте єврокомісар з питань розширення ЄС і політики сусідства Штефан Фюле підтвердив: «Я передав українській стороні список ключових реформ, які Україна повинна терміново реалізувати, а також список можливих стимулів і у відповідь дій Євросоюзу». Джерела в дипломатичних кругах пояснили журналістам, що Брюссель має готовність виділяти кредити на конкретні програми реформування в ключових галузях – наприклад, в судовій і адміністративній, в створенні електронних баз даних і удосконаленні системи обороту і зберігання документів і т.д.

Перелік містив і блок питань у сфері енергетики, починаючи від вимоги підвищити тарифи на внутрішньому ринку і закінчуючи ідеями щодо реорганізації «Нафтогазу» і умов залучення засобів для модернізації газотранспортної системи.

Найбільш актуальне питання, яке зараз об’єднує інтереси Росії і ЄС відносно України, – це доля компанії «Нафтогаз». Хоча українська сторона обережно віднеслася до ідеї об’єднання, але делегація Мінпаленерго України в Москві вже почала обговорення можливих варіантів такого об’єднання.

Тим часом одночасно з пропозицією Путіна Київ отримав запрошення на асоційоване членство «Нафтогазу» в асоціації «Єврогаз», до складу якої входять 35 газових компаній, 12 федерацій газових компаній і дві міжнародні організації. Західні ЗМІ повідомили, що українська влада позитивно оцінила таку перспективу.

Російська сторона багато раз підкреслила, що об’єднання «Нафтогазу» і «Газпрому» не означає ні злиття, ні поглинання. Швидше за все мова йтиме про інтеграцію на рівні дочірніх структур, що означає збереження організаційно-правового статусу «Нафтогазу».

Керівник центру Соціовимір Сергій Таран згоден, що Європа діє прагматично: «У ЄС втомилися від української нестабільності і непрогнозованості. Тому вони видали Януковичу величезний кредит довіри». Таран відзначив, що нинішня ситуація, коли обидва зовнішньополітичні партнери України благоволять новій владі в Києві, може незабаром змінитися: «Медовий місяць пройде – 100 днів Януковича на посту президента наближаються до завершення. Але реформи в Україні не зрушилися з мертвої точки».

Експерти відзначають, що асоційована угода включає і створення зони вільної торгівлі, і введення безвізового режиму. А це вимагає від української влади як мінімум негайно завершити оформлення меж з сусідами по СНД, а також провести енергетичну, бюджетну, податкову, пенсійну реформи. 

Експерт Центру імені Разумкова Михайло Пашков запропонував «не забігати вперед», відзначивши, що активізація українсько-російської співпраці може стати локомотивом зближення України з ЄС. Він упевнений, що два вектори зовнішньої політики не суперечать один одному, а, навпаки, взаємодоповнюють. Саме відновлення співпраці з Росією дало новий імпульс відносинам України з ЄС. В інтерв’ю українському телебаченню напередодні візиту до Києва Дмитро Медвдєв висловив схожу точку зору: «Ми всі учасники європейської інтеграції. У нас в Російській Федерації, нагадаю, з Євросоюзом товарообіг 250 мільярдів доларів – це серйозна цифра. Тому ми інтегровані з Європою дуже тісним чином». Проте Медведєв застеріг, що прагнути потрібно туди, де добре і спокійно...

Куди попрямує Україна наразі невідомо нікому. А може треба просто дорослішати і ставати самим собою?

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com