Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ГЕНИ ВИЖИВАННЯ

Жителі Тибету можуть успішно виживати на дуже великій висоті, де житель рівнин через нестачу кисню може серйозно захворіти. Цей феномен пояснюється двома генетичними мутаціями, які утримують рівень гемоглобіну в крові на низькому рівні.

Автори дослідження, Татум Сімонсон з університету Юти і його колеги із США і Китаю відзначають, що жителі Тибету, що поселилися в цій гірській країні, приблизно 5-7 тисяч років тому, виробили цілий набір фізіологічних особливостей, що дозволяють переносити знижений вміст кисню.

Відсутність таких фізіологічних особливостей у гостей регіону може спровокувати гірську хворобу і навіть небезпечні запальні захворювання мозку і серця.

Зокрема, у тибетців у відповідь на брак кисню не розвивається поліцитемія — надлишкове вироблення в організмі червоних кров’яних клітин, еритроцитів, не буває набряків мозку і легень, не виникає підвищений тиск у легеневих артеріях.

«Очевидно, що ці особливості — результат адаптації до середовища, але їх генетичний базис залишався невідомим», — відзначають учені.

Щоб з’ясувати, які саме генетичні особливості дозволяють тибетцям без проблем жити на висоті більше 4 тисяч метрів, автори дослідження вивчили близько 70 геномів жителів тибетського села, розташованого на висоті 4,5 тисячі метрів, і зіставили отримані дані з геномами жителів рівнинного Китаю і Японії, взятими в базі даних проекту HapMap. Група Сімонсона вичленувала мутації,що часто зустрічаються у тибетців і ніколи — у жителів рівнин, а також ті, про які було відомо, що вони пов’язані з адаптацією до висоти. У результаті, з 247 генів-кандидатів вчені виділили десять генів, що обумовлюють висотну стійкість жителів Тибету.

Серед них — гени EGLN1 і PPARA, які відповідальні за низький рівень гемоглобіну у тибетців.

Автори статті наголошують, що їх дослідження допоможе краще зрозуміти реакції людського організму на брак кисню і допомогти в лікуванні та профілактиці гірської хвороби, набряків легенів і мозку та інших, пов’язаних з гіпоксією, захворювань.

korrespondent.net

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com