Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НАДНОРМОВА РОБОТА НЕБЕЗПЕЧНА

Люди, що працюють в офісі на три і більше години довше за нормальну тривалість робочого дня, на 60% більше схильні до інфарктів, стенокардії й ризику померти від серцевих захворювань. Маріана Віртанен з фінського Інституту дослідження професійних захворювань та її колеги з Британії й Франції з 1985 року вивчали стан здоров’я більше 10 тисяч лондонських службовців у віці від 35 до 55 років.

За цей період вчені зафіксували 369 випадків стенокардії, смерті від ішемічної хвороби серця, випадків інфаркту міокарду, що не викликають фатальних наслідків. Після того, як вони врахували вплив таких чинників, як вік, стать, рід занять і інші параметри, виявилось, що наднормова робота тривалістю від трьох до чотирьох годин на 60% збільшує ризик ішемічної хвороби серця у порівнянні з тими, хто не переробляє.

Вчені відзначають, що може бути багато пояснень виявленому зв«язку між ризиком хвороб серця і наднормовою роботою. Зокрема, їх результати показали, що наднормовою роботою часто «захоплюються» люди з поведінкою типу «А», схильні до агресії, ворожої поведінки, гострого відчуття суперництва, а також люди, що страждають на депресії, розлади сну.

Іншою можливою причиною може бути високий артеріальний тиск, пов’язаний зі стресом на роботі, але не виявлений через зневаження медичними оглядами.

Дослідники попереджають, що вони обстежували лише офісних працівників, клерків, тому узагальнювати отримані результати на працівників інших сфер: робітників, «синіх комірців», не варто.

Надалі автори дослідження планують перевірити, як наднормова робота може впливати на психічний стан людини, а зокрема, на ризик депресії.

ip.avgz.net

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com