Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як не залежати від примх погоди

Сучасне життя повне стресів, і це в першу чергу впливає на зниження імунітету. У таких умовах будь-яка дрібниця, навіть щонайменша зміна погоди, може негативно позначитися на самопочутті.

Причому, якщо раніше наближення чергового циклону відчували на собі лише літні і хворі люди, то тепер дискомфорт відчувають навіть люди абсолютно здорові. Особливо це стосується городян, які в порівнянні з сільськими жителями значно чутливіші до примх погоди.

Людина-барометр

Чому ж людське тіло таке чутливе до змін погодних умов? З погляду фізики, людина — це всього лише електромагнітний контур, і якщо змінюється зовнішнє поле (що буває, наприклад, під час різких перепадів тиску або магні­тних бурь), то відразу ж відбуваються і внутрішні зміни. Учені стверджують, що встановлення нової погоди позначається на всіх органах нашого організму. Коли організм адаптується до умов, що змінилися, в чергу змінюється тонус судин, які намагаються зберегти кров’яний тиск на колишньому рівні.

Група ризику

Особливо залежні від метаморфоз погоди люди з серцево-судинними захворюваннями. Серед най­більш вразливих — хворі з порушенням серцевого ритму, вегетосудинною дистонією, а також гіпертоніки і гіпотоніки. За словами медиків, під час магнітних бурь число інфарктів і інсультів практично подвоюється! У дні з низьким атмосферним тиском кров«яний тиск у гіпотоніків падає ще нижче, що викликає напади слабкості, роздратування, сонливості.

Гіпертоніки ж страждають при підвищенні вологості повітря і наближенні фронту високого атмосферного тиску. Не позаздриш і хворим на вегетосудинну дистонію: через патологічні зміни в їх судинах, вони взагалі реагують на будь-які коливання в природі.

У групу «метеоризику» входять також люди з різними хронічними захворюваннями, наприклад нервової, сечостатевої або імунної системи. До речі, чим сильніше розлад організму, тим раніше людина починає передчувати зміну погоди: не за дві години до початку снігопаду або магнітної бурі, а за добу або дві.

Стати «нечутливим»

Проте не все так сумно. Приклавши старання, можна звести прояви метеочутливості до мінімуму або виключити їх зовсім. Що ж для цього вам слід зробити? Займіться лікуванням основного захворювання, адже зміна погодних умов завжди посилює наявні недуги, нехай навіть тільки на якийсь час.

Перевірте щитовидну залозу: дефіцит йоду в організмі сприяє посиленню метеореакцій. Зміцнюйте нервову систему. Якщо перепади погоди викликають у вас пригнічений настрій, апатію або сум, почніть приймати звіробій — це відмінний природний антидепресант, який, правда, не рекомендується гіпертонікам.

Зменшіть або взагалі припиніть споживання напоїв, що містять кофеїн. Щоб позбавитися безсоння, покладіть в подушку трохи трави валеріани. Можна також вдатися до ароматерапії: масла лаванди, лимона і апельсина знімають втому і піднімають настрій. Підтримайте імунну систему адаптогенами: женьшенем, левзеєю, лимонником китайським і вітамінами С і Е.

Підуть на користь і заняття спортом, наприклад бігом або ходьбою, які відмінно тренують судини і зміцнюють вегетативну нервову систему. Хорошою зарядкою для судин є також холодні обливання і контрастний душ. Харчуйтеся повноцінно: не сидіть на дієтах, але і не об«їдайтеся. Обов«язково включіть в свій раціон буряк, родзинки, курагу і чорнослив, апельсини, свіжу зелень, горіхи, цибулю, часник, мед і прополіс.

У будь-яку погоду проводьте якомога більше часу на свіжому повітрі. Стежте за прогнозом погоди: напередодні несприятливих днів обмежте навантаження — як розумові, так і фізичні. Якщо ви гіпертонік, в холодну погоду перед виходом на вулицю постійте якийсь час в під«їзді — вам потрібно поступово звикати до холоду. Якщо ви гіпотонік, завжди починайте свій день із зарядки, щоб активізувати кровообіг. Ваш порятунок від примх погоди — в русі.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com