Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Поки думкою багатіємо...

Німецькі і українські учені знайшли в українській економічній зоні Чорного моря поклади газогідратів, якими можна забезпечити Україну енергією впродовж 1,5 тисяч років.

Про це повідомив заввідділом радіаційної і хімічної біології Інституту біології південних морів доктор біологічних наук Сергій Гулін. Він був у складі команди українських і німецьких учених, які робили дослідження покладів на дні Чорного моря.

«Це проміжний етап досліджень під Севастополем. Поки ми досліджували море технікою, яка не може пробити товщу мор­ського грунту. Ми використовували підводних телероботів, якими можна управляти на відстані. Крім того застосовувалися акустичні, сейсмічні і інші апарати Зараз нам зрозуміла зразкова картина розміщення гідратів. Щоб її уточнити, на наступному етапі ми будемо використовувати установки, які бурять морське дно на 70 м, збирають зразки грунтів», — сказав Гулін.

За попередніми оцінками, в українській економічній зоні Чорного моря запаси метану рівні 100 річним видобуткам в Україні.

На території країни видобувається 20 млрд кубометрів газу в рік. Таким чином, якщо видобувати метан з моря в тому ж об’ємі, в якому його видобувають на суші, його вистачить на 1000-1500 років.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com