Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Хто постраждає? Бідні!

Уряд погрозив пальцем несвідомим працедавцям і працівникам. Тим, хто платить і отримує заробітну плату в конвертах. Очікувані нововведення щосили обговорюють зацікавлені сторони. Але, схоже, до єдиного знаменника прийдуть нескоро.

Власті вже готують відповідні пропозиції. Віце-прем’єр Сергій Тігіпко днями взагалі заявив: «У в’язниці хтось може сісти, якщо платитиме в конвертах». Правда, обмовився: «Коли буде змінена податкова схема.» Перший заступник ГНАУ — начальник податкової міліції Віктор Шейбут дещо пом’якшив думку. Мов, найняті робітники «повинні нести не кримінальну, а адміністративну відповідальність. Ми ж не хочемо перетворити всю країну на зону. Адже зараз до 50% зарплат виплачується в конвертах. Отже вихід один — штраф». Якщо бути до кінця відвертим, працівник навряд чи битиметься за офіційну зарплату. Тим паче, що на кожне місце на ринку праці — від 6 до 8 охочих. Як розповіли «ВВ» експерти, в нинішній ситуації максимум, чого можна добитися, — це збільшення корупції. Тобто під­приємець закладатиме до свого бюджету ще більший відсоток на всілякі хабарі перевіряючим. Щоб і вівці були цілі, і вовки не голодували.

Пікантний нюанс: як фіскальні організації обчислюватимуть порушників законодавства? По логіці, тепер будь-який незадоволений (або незаслужено звільнений) зможе узяти реванш, «настукавши» на своїх працедавців в податкову. Матеріальної винагороди за такий дзвінок, природно, не обіцяють. Хіба що моральне. Але що при цьому чекає колишніх колег скривдженого?  Цікаве питання.

Явище, що зачіпає кожного другого в нашій країні, не переб’єш батогом в 1700 грн. (саме стільки планують віднімати з платні «спійманого на гарячому» працівника). Як і працедавець не «обілятиме» зарплат до тих пір, поки відрахування з цієї суми складають понад 50%. Тільки до Пенсійного фонду піде біля третини. Але навіть це не гарантує громадянам гідну пенсію на старість. На жаль.

Реформи країні украй необхідні. Втім, виникають великі сумніви, що запропоновані зміни будуть радикальними. У команди, що прийшла у владу, силоньки не вистачить. З тим же Пенсійним фондом реальних варіантів просто немає. Якщо каральні заходи таки будуть задіяні, це приведе ще і до чергової хвилі безробіття. Тобто, щоб зберегти бізнес, власник може позбавитися від всіх співробітників, без яких підприємство може вижити. Або ж «посадить їх на ще коротший повідець»: переведе в ранг приватних підприємців, які самі вимушені будуть виплачувати всі необхідні податки. Цікаво, чи закладені ці показники в прийдешні процеси реформацій?

vvnews.info

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com