Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Масштабні особи в долях націй

Нова влада декларує швидкий розвиток нашої держави, входження її в двадцятку найбільш розвинених країн світу…

Владі найщиріше бажають допомогти викладачі та студенти МАУП, які сприяли чи приймали участь у дослідженні професора Академії Василя Перця та наукового експерта Вікторії Степанової «Масштабні особистості і долі націй». Висновок, викладений нижче, узагальнено можна сформулювати так: «Сила держави і нації в масштабних людях. Україні потрібна система, яка б не пропускала у владу немасштабних людей».

Дисципліни, які охоплює наука людинознавство, вивчають людину з різних позицій. Для цілей нашого дослідження ми класифікуємо людей на 2 групи:

а) масштабних, тобто особистостей з масштабним мисленням;

б) немасштабних, мислення яких за нашими критеріями не належить до масштабного. Мислення матеріалізується через наміри (плани, програми тощо), поведінку, вчинки, дії та діяльність.

Людей масштабних мало, немасштабних — переважна більшість. Серед останніх є звичайні, здібні і талановиті в певних галузях знань та з різним ступенем наполегливості в досягненні мети. В їх числі середньостатистичні громадяни, добросовісні висококласні фахівці, добропорядні батьки, моралісти. Але є також егоїсти, верткі обманщики, злочинці, особи з меркантильними інтересами тощо. Відповідним чином вони і прокладають собі шлях у житті, зокрема до власності, влади, політики.

Найбільш небезпечна категорія в числі немасштабних людей — особи з хижацькою психологією, які в своїй групі характеризуються ініціативністю, вмінням в «потрібний час опинитися в потрібному місці».

Такі особи в умовах України, наприклад, будуть, випереджаючи один одного, використовувати можливість приватизувати, купити за безцінь чи захопити іншим чином державну власність, хоча це суперечить інтересам більшості. Їх масштаб — це власне «я», можливо, сім’я,  рідня, бізнес, яхта, маєток, мільйони на банківських рахунках, влада. Займаючи посаду в державних органах України, будуть думати про свою користь: як використати державні замовлення, куди скерувати державні кошти тощо. Глибина «апетиту» залежить від посади, зв’язків, кримінального впливу, інших чинників. Якщо можливості дозволять, високопосадовець, як людина немасштабна, без сорому виведе майно з числа об’єктів, які не підлягають приватизації, і тим чи іншим способом його привласнить. Така людина щось робить і для виконання посадових функцій, але зроблене завжди буде обмеженим, а втрати багаторазово перевищать здобутки. Чому? Хоча би тому, що оточення посадовця буде таким же немасштабним, як його керівник. Воно також домагатиметься дармівщини за рахунок інших. У підсумку формуються регіональні, сімейні, бізнесово-корпоративні частини єдиного владного механізму корупції та пограбування держави. Це дуже небезпечно. У Прогнозі «Україна в глобалізованому світі до 2035 року» (керівник авторського колективу В.І. Перець) вказується, наприклад, на такі негативні сторони корумпування влади:

1. Корумпована система не пропускає у владу масштабних людей.

2. Ця система формує невпевненість людини, відсутність  ініціативи, творчості і взагалі негативні, меркантильні взірці поведінки.

Візьмемо для прикладу Німеччину. В 1933-1945 роках її владна система витребовувала і продукувала жорстокість, зверхність, цинізм тощо. У післявоєнний період нова система влади залучала до своїх лав масштабних людей. Змінилася атмосфера в суспільстві, повністю розкрився і був використаний його творчий потенціал. Нація стала успішною, авторитетною в світі з міцною економікою і високим життєвим рівнем населення.

            Більшість немасштабних людей, зрозуміло, знаходяться поза владою. Переважна їх частина — моральні особи. Одні з них реагують на несправедливість, інші — на стан власного добробуту, наприклад, на подорожчання товарів, треті — на порушення демократії, свободи слова, четверті — на зниження життєвого рівня. Об’єднує немасштабних людей їх нерозуміння або неповне розуміння ситуації, коли грабують не їх помешкання, а цілу державу. Так буде реагувати дитина — ридати, якщо від неї відберуть цукерку, але не зверне уваги на злодіїв, що виносять з квартири телевізор, інші цінні речі.

            Виходячи із загального положення, що людина може займатися тільки реальними справами, стає очевидним, що для перерахованих груп немасштабних осіб реальність різна. Між тим, є для них і спільне: і моральна, і аморальна немасштабна людина з однаковим «успіхом» запустить механізм руйнації держави. Ті, хто зумів «опинитися в потрібний час в потрібному місці» будуть виконувати, не розуміючи цього, волю творців ситуації, скоріш за все зовнішніх, а менш успішні працювати і на перших, і на других. Всі вони разом і окремо не відчують загрози, запущеної ворогами України. Адміністративний, фінансовий ресурс, зокрема володіння мільйонними статками, нічого не змінить, він не додасть людині масштабу. Біда для нації, коли влада опиняється в руках немасштабних осіб — за їх управління проста людина не знайде захисту, закон і права стають фікцією. Власне і законодавство здебільшого буде замінено його імітацією. Зникне будь-яка можливість появи об’єднавчої ідеї і гуртування суспільства чи його частин буде проходити навколо конкретної особи, а це добре підґрунтя для випадкових та інших немасштабних людей.

Інший рівень усвідомлення ситуацій і процесів у масштабних людей. Їм, як мінімум, притаманні такі чотири ознаки:

— вони ніколи не будуть захоплювати, привласнювати чуже, незароблене. Їм просто не «прийде в голову» використовувати владу чи інші можливості для власного збагачення;

— масштабні особи, відповідно до своїх посад, професій, освіти, знань, бачать місце своєї держави, нації в світі, регіоні, правильно оцінюють внутрішньодержавні процеси тощо;

— ця категорія людей, що дуже важливо, сприймає біль свого народу, своєї держави як власний і ніколи не скористується помилками народу, наприклад виборців;

— наміри масштабних людей завжди націлені на моральне вирішення питань своєї держави, свого народу чи розв’язання міжнародних проблем.

Масштабна людина — це категорія конкретно-історична. Багато людей залишили слід в історії. Зараз із висоти XXI сторіччя давати таким особистостям оцінки для включення їх в запропоновані нами класифікаційні групи недоцільно. Візьмемо для прикладу найбільш одіозні фігури XX сторіччя — Сталіна і Гітлера. Зрозуміло, що вони здобували владу не заради збагачення, отримання земель, палаців тощо. Їм таке не могло навіть приснитися в найгіршому сні. Мали вони і масштабне сприйняття дійсності, в тому числі міжнародної. Гітлер сприймав біль поразки Німеччини  у Першій світовій війні як власний. Не викликають сумніву і наміри Сталіна «расширить пределы Отечества», підвищити його вагу в світі. Між тим, кожний з цих діячів свої наміри здійснював аморальними засобами, не рахуючись із жертвами, стражданнями мільйонів людей. Тому вони не були масштабними людьми, виходячи із  запропонованих нами підходів.

До масштабних людей, якщо виходити наявних у дослідників даних, можна віднести Шарля де Голя, Махатма Ганді, Жанну д’Арк, багато інших людей  без посад, але з великим  розумом і серцем, яке болить за свою Батьківщину, за свій народ. Зараз автори цього дослідження серед  керівників держав можуть виділити А. Меркель, яка приймає дуже відповідальні рішення для забезпечення  стабільності Європейського Союзу.

Узагальнюючи наведене, можна дати таке визначення масштабної людини — це особистість, яка: має цілісне розуміння ситуацій і процесів національного та міжнаціонального рівнів у їх взаємозв’язку; здатна думати і діяти відповідно до наявного у неї ресурсу в інтересах свого народу, держави чи людства; не може в принципі використовувати  політичні, владні, інші суспільні, морально-психологічні механізми, довіру, нерозуміння народу в своїх особистих інтересах чи особистих інтересах третіх осіб; не може бути заручником свого часу, тому що підіймається над ним, над своєю епохою.

Проведений аналіз дозволяє авторам дослідження стверджувати, що сучасний світ, окремі нації, колективи повинні знати і брати приклад з людей, мислення, наміри та дії яких є масштабними, висувати їх своїми лідерами.

В. Перець, В. Степанова

Редакція газети просить підрозділи МАУП, інші установи, державні органи надати матеріали про масштабних людей для узагальнення і підготовки публікацій. Контактні телефони : 525-61-85; 227-77-18;  (096) 262 68 80. E-mail:  perez_vi@ukr.net

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com