Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Президент хоче стати сильнішим

Судова реформа, почата президентом України Віктором, може бути продовжена внесенням змін до Конституції, які підсилять владу президента.

Від представників влади із цього приводу поки поступає суперечлива інформація. Один з авторів судової реформи, заступник керівника адміністрації президента Андрій Портнов, вважає, що Конституція мінятися не буде, інший автор — нардеп-юрист з Партії регіонів Сергій Ківалов — що буде.

Радник президента Михайло Чечетов вважає, що питання глобальної зміни Конституції назріло: «Конституційна реформа 2004 року заклала суперечності між гілками влади. Звичайно, перші місяці нинішньої влади показали, що і при цій Конституції влада може працювати злагоджено, але необхідно привести її до того вигляду, коли злагодженість влади не залежала б від імен. Конституцію треба почати міняти не пізніше кінця 2010 року».

Чечетов також дав зрозуміти, що зміни ці будуть спрямовані на посилення президентської влади: «Новий варіант Конституції не повинен ослабити президентську владу. Народ вже побачив, що таке сильна влада, і не зрозуміє, якщо ми підемо по шляху її ослаблення. Особливо в період радикальних реформ, який вже починається». Усередині Партії регіонів останній аргумент користується популярністю — маючи в перспективі парламентські вибори в 2012 році (після них, до речі, автоматично подає у відставку уряд) влада не наважиться провести необхідні радикальні реформи. А ось якщо підсилять повноваження президента, то термін до наступної потенційної зміни влади буде куди більшим — 2015 рік (від виборів до парламенту мало що залежатиме).

В той же час політолог Вадим Карасьов вважає, що реформа, яка підсилить владу президента, малореальна: «В оточенні Януковича є яструби, які хочуть повернути йому повноваження Кучми. У них є побоювання втрати влади на парламентських виборах-2012, тому вони і хочуть отримати гарантії влади до 2015 року. Але, по-перше, Партія регіонів не монолітна. Олігархам не потрібне посилення президентської влади, тому опір усередині Партії регіонів буде сильним. По-друге, підсилювати президентську владу через побоювання виборів-2012 нелогічно. Адже у такому разі 2012 рік видасться легким переляком в порівнянні із страхом перед президентськими виборами-2015, переможець яких отримає всю повноту влади».

Яким способом мінятиметься Конституція, в Партії Регіонів ще не вирішили. «Можливий будь-який варіант», — заявив Чечетов. Перший — стандартний, через 300 голосів в парламенті. Зараз в коаліції 251 депутат, але ж і існує вона всього три місяці. Плюс до цього існують дві неформальні «групи підтримки»: одну — в НУ-НС — очолює Давид Жванія, кістяком в БЮТ — є група Портнова. Обидві групи поки нечисленні (в цілому, 6-8 депутатів), проте останнім часом і тут намітилася тенденція до зростання — так, до «групи Портнова» в п’ятницю приєднався бютівець Ігор Воротнюк. Втім, з нинішніми темпами розширення коаліції і груп підтримки цифра «300» може бути подолана лише весною 2011 року. Також видання відзначає, що іншим способом зміни Конституції може стати референдум. Коаліція вже прийняла в першому читанні закон, який дає можливість змінювати Конституцію через всенародне опитування, без затвердження парламентом. У другому читанні його планують прийняти до кінця нинішньої сесії, тобто до середини липня.

За мат. інтернет-сайтів

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com