Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Центр сну

Всі ми знаємо, що означає для нас сон. Він відновлює нашу енергію і допомагає нам знову відчути себе свіжими.

Сон необхідний нашим утомленим органам і тканинам. Дивно, але сьогодні наука все ж таки не може точно пояснити, як протікає процес сну.

Вважається, що в глибині мозку є дуже складна ділянка, відома як «центр сну». Цей центр регулюється кров’ю. Протягом дня в результаті діяльності нервів і м’язів в кров попадає кальцій. Він стимулює роботу центру сну, і ми засинаємо. Якщо кальцій потрапить безпосередньо в центр сну, людина (або тварина) негайно засне. Але якщо кальцій поступово попадає в потік крові, цього не відбувається. Очевидно, спочатку певні хімічні речовини, які виробляються, коли ми втомлюємося, повинні «підвищити чутливість» центру сну, перш ніж він зреагує на кальцій і занурить нас в сон.

Примушуючи нас спати, центр сну здійснює дві дії:

1. блокує мозок, позбавляючи нас сили волі, або свідомості. Це «мозковий сон».

2. відключає нерви, що йдуть з мозку, і наші внутрішні органи і кінцівки занурюються в сон. Це «сон організму».

Зазвичай, коли ми спимо, відбуваються одночасно обидві дії. Проте вони можуть відбуватися і окремо. Наприклад, мозок може спати в той час, як тіло все ще не спить! (наприклад, лунатики).

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com