Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Кава не бадьорить?

Любителям кави краще обійтися без традиційної уранішньої чашки — вона лише підвищує збудливість і кров’яний тиск, вважають фахівці Бристольского університету.

У проведеному британцями експерименті взяли участь 379 чоловік. Вони утримувалися від вживання кави протягом 16 годин, а потім приймали кофеїн або плацебо (напій, що не надає ніякого ефекту), після чого вивчалася реакція їх організму. З’ясувалося, що від­мінності між самопочуттям випробовуваних виявилися незначними. «Наше дослідження показує, що ми не отримуємо переваги завдяки споживанню кофеїну — хоча ми відчуваємо, що підбадьорилися, насправді кофеїн лише повертає нас в нормальний стан», — сказав Пітер Роджерс з факультету експериментальної психології. — З іншого боку, хоча кофеїн може підсилити концентрацію свідомості, для більшості його споживачів цей ефект малий».

Чашка розчинної кави містить 60-100 міліграм кофеїну, залежно від міцності напою. Чашка  еспрессо — 90-200 мг. Чашка чаю містить 30-100 міліграм кофеїну. Для порівняння, 40-50 міліграм кофеїну міститься в шоколадці (55-грамів). Виробники кави не згодні з висновками учених. Виконавчий директор Британської кавової асоціації доктор Юан Пол каже: «Кофеїн все-таки підвищує рівень концентрації, діючи як стимулятор на центральну нервову систему, провокуючи викид адреналіну».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com