Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Температура тут ні до чого

Дослідники з Швейцарської вищої технічної школи Цюріха і Університету штату Аляска (США) виявила зв’язок між таненням льодовиків і природними кліматичними змінами.

«Це, звичайно ж, не знімає з людства відповідальності за ті дії, які сприяють потеплінню, — каже керівник дослідження Матіас Хусс. — Але тепер ми розуміємо, що у відступу льодовиків є і цілком природні причини».

Автори розглянули дані вимірювань, проведених в швейцарських Альпах за останні 100 років, і створили тривимірні комп’ютерні моделі 30 льодовиків. При аналізі наявних величин з’ясувалося, що їх зміни в цілому повторюють хід так званої атлантичної мультидекадной осциляції — квазіперіодичних коливань температури поверхні океану в Північній Атлантиці з характерним тимчасовим масштабом від 50 до 100 років.

За весь час спостережень 30 льодовиків втратили 13 км льоду — близько 50% від початкового об’єму. Короткі періоди набору маси припали на самий початок і 70-і роки минулого століття, відмічені зниженням температури поверхні океану, проте вплив теплих періодів в 40-х і 80-х рр. виявився значнішим.

Дія природних змін клімату на льодовики можна прослідкувати і на інших континентах. У 2004 р. група, очолювана Георгом Казером з Инсбрукского університету (Австрія), вже повідомляла про можливий зв’язок між відступом льодовиків Кіліманджаро і коливаннями вологості повітря. 

«Уявлення про те, що танення льоду викликане виключно підвищенням температури повітря, застаріли і не відповідають дійсності», — зазначає Казер.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com