Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

БЮДЖЕТНА ДІРА

Екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник вважає, що Україна може піти шляхом Греції через великі рівні державного боргу та дефіциту бюджету.

«Світ виходить із кризи. Ті ризики, які були, подолані. Ключовим лишається банківський сектор. Що стосується України, то ми сьогодні перебуваємо далі, ніж рік тому. 16% ВВП — дефіцит бюджету, борг України — 36%. Тож через державні борги нам не уникнути грецьких рішень. Суспільству потрібен чесний діалог». На його думку, за обсягом дефіциту державного бюджету Україна входить до світових рекордсменів. «Цьогоріч його сума становить 170 мільярдів гривень або 16% ВВП. До 57,7 млрд. грн. дефіциту (5% ВВП), задекларованого урядом, додається сума 30,5 млрд. грн., що передбачена у додатках до бюджету на рекапіталізацію банків. Ще одна частина дефіциту прихована через завищення доходів, яке можна оцінювати в 30 млрд. грн. Така ж сума піде на дотації «Нафтогазу України»», — пояснив він. В.Пинзеник вважає за необхідне терміново проводити пенсійну реформу і підвищувати тарифи на газ. «Дві основні проблеми, які зумовлюють бюджетну дірку, — газова та пенсійна. І рішення щодо них очевидні: для розв’язання першої слід установити адекватні ціни на газ, аби через бюджет не дотувати його споживання заможними громадянами. При цьому необхідно залишити підтримку малозабезпеченим — через субсидії», — додав екс-міністр.

Водночас, на його думку, вся система пільг має бути узгоджена з доходами громадян. «Бюджет не призначений для заможних. Очевидними є й рішення щодо Пенсійного фонду України. Серед першочергових — запровадження єдиних правил пенсійного забезпечення, а також досягнення компромісу в установленні єдиного пенсійного віку», — зазначив він.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com