Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Мігрень супроводжується зміною структури мозку

Мозок людей, страждаючих від мігрені, відрізняється від мозку здорової людини. Американські учені виявили, що захворювання супроводжується потовщенням соматосенсорной кори, повідомляє журнал Neurology.

Дослідники під керівництвом Нушин Хаджіхані (Nouchine Hadjikhani) з Массачусетської лікарні (Massachusetts General Hospital) порівняли результати сканування мозку 24 чоловік, страждаючих мігренню і 12 здорових людей. У всіх пацієнтів з мігренню напади головного болю виникали як мінімум 4 рази на місяць протягом 20 років.

З’ясувалося, що у людей, страждаючих мігренню, соматосенсорна кора — область мозку, що відповідає за відчуття болю, температурну і тактільную чутливість, — була на 21% товще, ніж у здорових людей.

На думку Хаджіхані, довготривала гіперстимуляція чутливих областей кори, що часто повторюється, може з часом приводити до її потовщення. У той же час, не виключена і зворотна ситуація потовщена соматосенсорна кора може бути свідоцтвом того, що людина схильна до мігрені, відзначила учений. Останнє може також свідчити про те, що люди з мігренню мають нижчий больовий поріг, припустили дослідники.

«Це може служити поясненням того, що у людей з мігренню часто є і інші розлади, пов’язані з відчуттям болю, зокрема біль в спині, біль в щелепах, а також проблеми з чутливістю, зокрема аллодінію, при якій шкіра стає настільки чутливою, що навіть легкий вітерець може викликати больові відчуття», — припустила Хаджіхані. На її думку, останні дані можуть бути використані при створенні нових ліків для лікування мігрені, а також препаратів для профілактики цього захворювання.

Тим часом, товщина кори може мінятися і при деяких інших патологіях, показали дослідження. Зокрема, зменшення товщини кори характерне для людей, страждаючих розсіяним склерозом, хворобою Альцгеймера і аутизмом. Інтенсивне фізичне або розумове навантаження можуть супроводжуватися потовщенням певних областей кори мозку (але не соматосенсорної кори), відзначають учені.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com