Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ВЧИТИСЯ БУДЕМО МЕНШЕ

У школах скасували 12-річний термін навчання. Віднині загальна середня освіта становить не 12, а 11 років. За таке рішення проголосували 248 депутатів Верховної Ради. 11-річну школу підтримали 169 депутатів Партії регіонів, БЮТ - 22, НУНС - 8, Компартія - 27, Блок Литвина - 19, позафракційні - 3. Окрім скасування 12-річного терміну навчання у середній школі, Верховна Рада запровадила обов’язкову дошкільну освіту для дітей старшого дошкільного віку. Тобто, з 5 років діти повинні відвідувати дитсадочок.

«Я сподіваюся, що президент підпише цей закон», - резюмував Адам Мартинюк. 

Рішення про перехід на 12-річний термін навчання ухвалили ще в 1999-му році. Тоді міністром освіти був нинішній президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремень. 

За його словами, передбачалося, що у старших класах діти здобуватимуть профільну освіту. 

Але нині виявилося, що держава не готова до продовження освітньої реформи: у бюджеті немає коштів (УП).

* * *

Поки що достеменно невідомо, як впровадити цей закон в життя. Адже в Україні мало придатних для навчання дитячих садків. Крім того скасовується план навчання, розрахований на 12 років. Отже, втрачають навчальні години вчителі, необхідно переглядати вже сформований процес і навіть переписувати підручники. Проте, це мало хвилює депутатів, які керувалися, здається, лише категоріями економії. У що виллється така грандіозна зміна навчального процесу пересічному українцю, невідомо. В інтернет-форумах панують полярні думки: одні вважають, що закон прийнято тільки «в пику» помаранчевим, і нічого доброго не принесе. Адже у наш складний час треба вчитися і довше, і краще. Інші пропонують взагалі повернутися до 10-річки і розвивати систему ПТУ. Наша газета, безумовно, повернеться до цієї теми.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com