Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЙДЕ ЗАЧИСТКА ТЕЛЕПРОСТОРУ ВІД НЕБЛАГОНАДІЙНИХ?

Свої спроби відібрати частоти в телеканалу TVi та у 5-го каналу Валерій Хорошковський розпочав іще в перший тиждень після інавгурації нового президента.

З тих пір написано чимало петицій, складених за схемою: «Вельмишановний Пане Президенте! Звертаємося до Вас із проханням...». У відповідь — стандартне мовчання.

Останнім часом щораз більше стурбованих петицій уже приходить з-за кордону, наприклад, від тимчасового директора Інституту міжнародної преси пана Маккензі. З боку влади — жодної відповіді по суті, а лише декларації, які не виконуються.

На YouTube висять численні докази незаконного використання Служби безпеки України та міліції для переслідування журналістів. На Банковій, знову ж таки, цього впритул не помічають — у кращому разі презирливо відмахнуться: «Та буде вам 5-й канал, буде!».

А пан Хорошковський у цей час успішно виявляє у блогосфері потенційних «убивць» президента і, засвідчивши цим свою потрібність, доводить справу з телечастотами TVi та 5-го каналу до завершення: на 16 серпня призначено судове засідання, яке покликане остаточно позбавити згадані канали їхньої ліцензії.

За весь піврічний період цієї боротьби президент країни жодного разу не відповів на запитання, чому він мириться з очевидним конфліктом інтересів, коли власник найбільшої в Україні медіа-групи «Інтер» — він же голова СБУ — відверто і публічно використовує державну Службу безпеки у своїх приватних бізнесових інтересах.

Президент має ще кілька днів, щоб усунути цей конфлікт інтересів, звільнивши пана Хорошковського з посади голови СБУ за кричуще зловживання своїми службовими обов’язками.

Суспільство не чуло роз’яснень президента, чому він допускає, щоб позивач у судовій справі щодо розподілу частот був водночас членом Вищої ради юстиції (до речі, підпорядкованої президентові), від якої залежні усі судді, оскільки ця Рада призначає і звільнює суддів.

Президент має забезпечити справедливість і прозорість судового процесу.

Президент і його команда ігнорують численні повідомлення в пресі, що призначення нових членів Національної Ради України з питань телебачення й радіомовлення відбувалося з грубими порушеннями закону.

Президент має зупинити беззаконня й подати суспільству сигнал, що з таким кричущим беззаконням нова влада миритись не буде.

Президентові добре відомо, що 16 грудня 2009 року Антимонопольний комітет попередив Національну Раду з питань телебачення і радіомовлення, що отримання групою «Інтер» додаткових ліцензій може змінити ситуацію на ринкові телевізійних послуг і негативно вплинути на конкуренцію.

Президент України має сьогодні останній шанс не допустити монополізації впливу на медійний ринок з боку групи «Інтер» та його власника Валерія Хорошковського, що означатиме також монополізацію впливу на медіа з боку Служби безпеки України.

Якщо всього цього президент не зробить, я як громадянин цієї держави матиму всі підстави і моральне право дійти висновку, що шеф СБУ просто ретельно виконує план, заздалегідь затверджений президентом, відповідно до якого медійну територію України слід «зачистити» від непокірних каналів і надто волелюбних журналістів.

Задоволення особистих бізнес-інтересів пана Хорошковського в цьому випадку виконує роль понаднормової премії за успішне виконання плану. Ця ситуація є настільки небезпечною для моєї держави, що я вважаю своїм громадянським обов’язком публічно поінформувати про цю загрозу голову Ради національної безпеки України пані Раїсу Богатирьову.

Щоб у майбутньому нікому у вищих ешелонах влади не спало на гадку ховатися за майже біблійним: «Ми не відали, що творили».

Мирослав Маринович
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com