Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЧИ ЗРОБИТЬ SHELL НАС ВІЛЬНИМИ?

Shell наполягає на необхідності змін правил видобутку сланцевого газу в Україні.

Про це пише видання «Комерсант-Україна», нагадуючи, що сланцевий газ, що складається в основному з метану, видобувається на родовищах сланцю і сланцевих пісків.

Найбільше його видобуток розвинутий в США і Канаді. За оцінками Нацагентства з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів, запаси цього газу в Україні становлять 2 трлн. кубометрів.

Собівартість його видобутку в три рази вища, ніж природного газу — 200-280 доларів за тисячу кубометрів.

Менеджер зі зв’язків з державними органами влади Shell Ukraine Exploration and Production Олексій Татаренко заявив, що інвестори не зацікавлені у видобутку сланцевого газу в Україні через те, що їм пропонуються занадто маленькі площі для розробки.

«Площа ділянки для розробки законодавчо обмежується в 500 кв. м», — відзначив він.

На думку пана Татаренка, необхідно збільшити і ліцензійний термін на розробку — з 25 до 30 років, а також надати компаніям-видобувачам податкові пільги і знизити рентну плату.

Зараз плата складає 50-200 гривень за тисячу кубометрів.

Джерело в Shell повідомило, що без внесення всіх цих змін компанія не збирається брати участь у видобутку сланцевого газу в Україні.

Нагадаємо, раніше міністр палива і енергетики Юрій Бойко повідомив, що веде переговори про створення спільного під­приємства з голландською Shell та американського ExxonMobil з видобутку сланцевого газу на території країни.

Бойко тоді відзначив, що угоди з розробниками можуть бути підписані до кінця 2010 року.

У Мінпаливенерго очікують, що через три-чотири роки обсяг видобутку суміші вугільного метану і сланцевого газу досягне рівня 7-10 млрд. кубометрів на рік.

У квітні одна з найбільших світових нафтових компаній — Total — повідомила про підписання угоди з EuroGas про оцінку запасів родовищ сланцевого газу в Західній Україні.

У прес-службі Мінпаливенерго коментувати заяви Shell не стали.

Джерело в міністерстві розповіло, що переговори з видобувачами тривають, проте у відповідь на пропозицію України Exxon­Mobil і Shell попросили внести відповідні зміни до законодавства, які міністерство має намір ініціювати.

«Справа в тому, що цей сегмент має тривалий період окупності — 10-12 років, тоді як у звичайній газовидобуванні — 5-7 років. Тому добувачі скрізь отримують пільги», — зазначив співрозмовник.

Він додав, що зміни в правила видачі ділянок під видобуток і введення податкових пільг готуються.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com