Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Кандидатів розширили

Верховна Рада на позачерговій сесії змінила Закон про місцеві вибори.

Тепер у місцевих виборах у жовтні можуть взяти участь і осередки політичних партій, котрі були створені пізніше, ніж за рік до виборів. За проголосували 264 народних депутати. Втім, опозиція вважає, що нововведення не підвищує якості закону, а вибори можуть бути недемократичними.

Тривале обговорення законопроекту про місцеві вибори лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова не вплинуло на суть змін, які він запропонував. А зауваження лунали з середини самої коаліції. Так, народний депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський закликав залишити чинним обмеження для партій, що не встигли зареєструватися раніше, ніж за рік до виборів. «В районних радах не мають бути гінці вождя з Києва, це мають бути місцеві мешканці. Якщо місцева організація хоче мати своїх кандидатів, то вона має бути зареєстрована. Скасування норми про 365 днів і жуку, і жабі дозволить брати участь у виборчому процесі», — заявив він.

Коаліціанти не дослухалися до цієї позиції. Відтак, те, що регіонали скасували норму, на ухваленні якої вони наполягали менше ніж два місяці тому, дало представникам опозиції привід для підозр. Зокрема, народний депутат від НУНС Юрій Кармазін заявив, що Партія регіонів, рейтинг якої падає, дає змогу новим політичним силам працювати на електоральному полі опозиції. «Для показу своєї демократичності за кордоном і для підтягування своїх сателітів із слухняної опозиції, якій вони щось дозволять. Це косметичні зміни технічного характеру. Три члени комісії можуть вирішувати що завгодно, без самої комісії — ця норма продовжує існувати. Далі — заборона балотуватися до кількох представницьких органів, що прямо порушує рішення Конституційного Суду», — зауважив Кармазін в інтерв’ю Радіо Свобода.

Втім, народний депутат від Партії регіонів Олександр Стоян запевняє, що мета змін у Законі про місцеві вибори — сприяти партійному структуруванню суспільства. «Зараз побачили, що все-таки ці партії, наприклад, Тігіпка і партія Яценюка, і партія Кириленка — реальні партії. І їх позбавити права брати учать у виборах на рівні місцевого самоврядування — це означало б, що просто, вже на цьому етапі заблокувати подальшу партійну розбудову зверху донизу, а заблокувати це вже не є ознакою демократії», — заявив регіонал.

У Блоці Юлії Тимошенко не схильні вірити в добрі наміри представників більшості. Народний депутат від БЮТ Сергій Соболєв також розцінив ініціативу фракції Партії регіонів як бажання продемонструвати країнам Заходу своє удаване прагнення до демократичних перетворень. Насправді ж, істотно змінювати закон про місцеві вибори коаліція навіть не планувала, сказав Сергій Соболєв. «Заради того, щоб сподобатись американським і європейським фондам, які критикували цей закон... Взяли одну з тридцяти норм, вони вирішили показати, які вони демократичні норми вписують. Залишили інші десятки норм, які порушують принципи демократії, а цю норму підняли на прапор. Комісії повинні формуватися в рівній пропорції більшості і опозиції, тоді ми можемо казати про чесні вибори», — заявив бютівець.

Утім, затверджена Верховною Радою в понеділок версія закону про місцеві вибори ймовірно буде остаточною, адже до початку виборчої кампанії залишилося лише 62 дні.

Дмитро Миколайчук

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com