Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Нанизали слово на меч

Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив, що результати січневого конкурсу щодо розподілу частот мовлення скасовано. Таким чином два українські телеканали — «5 канал» і ТВі — позбавлено можливості трансляції програм у кількох містах.

Судову казуїстику довкола частот влада вважає комерційними суперечками. Журналісти і політики — тиском на свободу слова.

Крім того, суд встановив, що чиновники Національної ради з питань телебачення і радіомовлення порушили закон і проти них має бути порушено кримінальну справу. Відповідне подання було подано до Генеральної прокуратури.

На початку червня Окружний адміністративний суд Києва за позовом групи телеканалів «Інтер» уже скасовував результати конкурсу, проведенного Національною радою в січні. Після того рішення приватний канал ТВі його оскаржив.

Тепер ТВі оскаржуватиме рішення Київського апеляційного адміністративного суду в найвищій судовій інстанції — Вищому адміністративному суді України.

Про це заявив генеральний директор ТВі Микола Княжицький.

Рішення суддів він назвав злочинним і розглядає його як крок до запровадження цензури в Україні. М.Княжицький: «Суд як державний орган незаконно заборонив нам поширювати інформацію... Вони навмисне чекали того дня, коли президент буде в Європі. Думаю, це провокація проти нашої країни... Я очікував таке рішення. Бо розумію, що зараз я живу в неправовій країні. У мене була реакція однозначна. Цей день розцінюю як день запровадження офіційної цензури в Україні. Оскільки згідно з законодавством про інформацію цензура є незаконною забороною з боку державних органів поширювати інформацію. У даному випадку суд як державний орган незаконно нам заборонив поширювати інформацію, причому поширювати інформацію не лише на тих частотах, які ми отримали протягом останнього конкурсу Нацради, а й на тих, які отримали раніше, завдяки чому дістали статус регіонального каналу.

Права позивача взагалі не були порушені в останньому конкурсі.

Представник Нацради не мав довіреності й не мав права представляти цей орган. Документи, які вони надавали, були невідомо звідки взяті. Була ціла низка таких рішень, котрі інакше як “беспредельными” назвати не можна. Це правовий цинізм. Варварська цензура. Чому так довго затягували суд? Думаю, вони навмисне чекали того дня, коли наш президент буде в Європі. Для того, щоб показати Заходу, що Україна в Європі не буде. Думаю, це взагалі провокація проти нашої країни...

Я б не хотів оцінювати те, як поводилися наймані люди. Це ж не від них щось залежало. Не вони суддів призначають, а члени Вищої ради юстиції.

Але одна цікава деталь. Кореспондент телеканалу (що з боку позивача) ще до того, як було винесено рішення, підійшов до мене й запитав: “А ви будете подавати касаційну скаргу, якщо у вас відберуть частоти?” До мене вже телефонували з представництва Європейської комісії в Україні. Вони кажуть, що готують офіційну ноту до Брюсселя.

Тут замішані бізнес-інтереси державного чиновника мати монополію на інформацію безпосередньо пов’язані з намірами обмежити свободу слова.

Обов’язково подаватимемо касаційну скаргу. Боротимемося як юридичним шляхом, так і роз’ясненням нашої громадянської позиції.

 Якщо не буде іншого судового рішення, ми вимкнемо ефірні приймачі, працюватимемо в кабелі з нашими партнерами, з якими працювали раніше.

* * *

ТВі заявив, що суд позбавив його усіх ефірних частот, і канал може продовжувати мовлення лише з супутника чи у кабельних мережах.

Раніше, ще до останнього рішення суду, пан Княжицький звертався з відкритим листом до президента Віктора Януковича, в якому просив провести зустріч. Однак зустріч так і не відбулась.

Національна рада готова провести повторний прозорий, публічний та відкритий конкурс на частоти, які стали предметом судового розгляду.

Через пару годин після оголошення суду Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила про готовність розпочати новий конкурс щодо розподілу частот.

У Нацраді запевняють:

«Конкурс буде відкритий, і в ньому зможуть взяти участь усі телеорганізації України, в тому числі ТВі та «5 канал». Враховуючи, що основною умовою конкурсу був саме розвиток інформаційного мовлення, «5 канал», природно, матиме певні переваги, оскільки є винятково інформаційним каналом».

Заступник голови Верховної Ради, опозиційний політик Микола Томенко заявив, що сумнівається в прозорості проведення Національною радою можливого нового конкурсу з видачі ліцензій на мовлення.

Новий склад Нацради критикували за те, що йому може не вистачити професіоналізму в ухваленні рішень. Зокрема, один з його членів визнав, що ніколи не працював у мас-медіа, а його попереднім місцем роботи було підприємство з вивезення сміття.

Особливо цинічним є те, що цей удар по свободі слова був нанесений  Віктором Януковичем під час його візиту до Німеччини, де він з суфлера давав клятви захищати демократичні свободи.

Коментуючи рішення суду, лідер опозиційного блоку Юлія Тимошенко заявила, що позбавлення частот мовлення телеканалів ТВi й «5 канал» обмежує свободу слова в Україні.

Опозиційні політики, журналісти і громадські організації в Україні і раніше висловлювали свою стурбованість, що позбавлення частот двох телеканалів може означати наступ на свободу слова.

Зокрема зверталася увага на те, що групу каналів «Інтер», з чиєї подачі суди скасували результати конкурсу, формально очолює дружина нинішнього керівника Служби безпеки України і члена Вищої ради юстиції Валерія Хорошковського. Багато хто розцінює це як факт суміщення приватних і державних інтересів.

Відлуння внутрішньополітичних дискусій долинає навіть за кордон. За повідомленнями медіа, під час візиту Віктора Януковича до Німеччини, один із журналістів запитав українського президента про свободу слова в Україні і те, що дружина керівника спецслужби володіє низкою телеканалів.

Пан Янукович не відповів на це запитання. Раніше він висловлював думку, що судові позови щодо частот є господарськими, ринковими суперечками.

* * *

Народний депутат від БЮТ, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко переконаний, що рішення суду про анулювання частини ліцензій “5-го каналу” та ТВі є частиною великої війни.

Про це він сказав в ефірі ТВі, повідомили УНІАН у прес-службі телеканалу.

“Це — частина великої війни, це програна битва, це війна… Взагалі за зажимання країни в кулак…”, — вважає А.Шевченко.

Він переконаний, що влада використала рішення Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. “… Не було б цього приводу — шукали би якісь інші, цей привід лежав на поверхні, вони ним скористалися… Це не крапка в цій історії, навіть в історії з цими ліцензіями — це три крапки… Не треба складати руки, треба використовувати всі можливості оскарження в судах, хоча б для того, щоб привернути максимальну увагу громадськості до цієї історії. І шукати інші виходи. Повторний конкурс, який можна зробити зразково-показовим, є одним з варіантів”, — вважає голова парламентського комітету.

Водночас А.Шевченко зауважив, що не має ілюзій стосовно діяльності Нацради з телерадіомовлення у нинішньому складі, однак порадив керівництву каналів використовувати усі можливості.

“Що стосується конкретно Служби безпеки України і Валерія Хорошковського, то я думаю, що вже назбиралась критична маса претензій до однієї людини на цій посаді. Я вважаю, що це вимагає зрозумілої публічної реакції, як для країни, так і для світу. Це стосується не лише цієї історії (справи про частоти “5-го каналу” та ТВі), а і блогерів і так далі”, — зазначив А.Шевченко.

Як повідомляв УНІАН, Київський апеляційний адміністративний суд 30 серпня ухвалив рішення, яким анулював частину ліцензій “5 каналу” та ТВі через порушення процедури конкурсу на їх отримання.

Раніше А.Шевченко пропонував у разі проведення повторного конкурсу на частоти “5 каналу” та ТВі залучити парламентський Комітет з питань свободи слова до контролю над його прозорістю.

А.Шевченко у 2003-2005 роках був шеф-редактором та ведучим “5 каналу”.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com