Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Хочеться чесних виборів

Опозиційні партії закликають світових лідерів звернути увагу на загрозу фальсифікації місцевих виборів в Україні.

Про це йдеться у спільному зверненні опозиції до президентів Єврокомісії, Європарламенту та ПАРЄ, а також до голів рад ОБСЄ та ЄС та глав держав стратегічних партнерів України.

Як повідомив після підписання звернення депутат Анатолій Гриценко, у листі прописані 7 механізмів, «які становлять реальну загрозу фальсифікації місцевих виборів».

Зокрема, йдеться про процедуру прийняття рішень ЦВК, закладену у чинний закон про місцеві вибори, механізми формування тервиборчкомів, «клонування» місцевих осередків опозиційних партій та інших порушень їхніх прав».

Окремо у листі наголошується, що у Центрвиборчкомі «домінує президентська більшість».

«У ЦВК, рішення якої приймаються простою більшістю голосів, 9 з 15 членів комісії безпосередньо представляють Партію регіонів та її союзників. Також влада чинить значний тиск на голову ЦВК Шаповала, щоб забезпечити його голосування з усіх ініціатив провладної більшості», — сказано у ньому.

На думку опозиції, чисельна перевага представників коаліції у ЦВК «призводить до ухвалення не правових, а політичних рішень», що в свою чергу «становить загрозу для об’єктивного підрахунку голосів на виборах».

Лідери опозиційних партій вважають, що для проведення демократичних виборів необхідно внести зміни до закону про місцеві вибори для формування ЦВК за принципом по одному члену з кожної з 15 парламентських партій, а також вилучити звідти положення, що створюють інші передумови для фальсифікації.

«Ми звертаємо увагу світової спільноти на те, що було б неправильним визнавати чесними вибори, які відбуваються за такою схемою. Однак ми свідомі того, що хід українських виборів повинні вирішувати українці, і тому ми пропонуємо законопроект для невідкладного внесення змін до закону про вибори», — сказано у листі.

За словами Гриценка, опозиція у середу внесе до парламенту законопроект відповідних змін закону про місцеві вибори.

Лист до світової спільноти на даний момент підписали лідери УНП, Народного руху, Народної Самооборони, Європейської партії, Української платформи, Громадянської позиції, «Батьківщини», ПРП та «Партії захисників вітчизни».

Українська правда

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com