Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Хочемо, любимо, приймайте!

Тверда більшість українців виступає за набуття Україною членства в ЄС.

Про це свідчать результати опитування DW-Trend, проведеного в Україні на початку вересня незалежним дослідницьким інститутом IFAK Ukraine на замовлення Української редакції Deutsche Welle.

Лише невелика частка (17 відсотків) виступає проти приєднання до Євросоюзу. Відповідаючи на запитання, коли Україні варто приєднатися до ЄС, аби це членство було для неї найбільш вигідним, 53 відсотки українців сказали, що вступити до Євросоюзу слід було б упродовж уже наступних 10 років. 12 відсотків виступають за набуття членства в Євросоюзі через 10-20 років. Вісім відсотків – за приєднання до ЄС через 20 років, а то й ще пізніше. Лише 10 відсотків респондентів не відповіли на це запитання або не мають стосовно цієї теми певної думки.

Кількість противників вступу до ЄС значно більша в традиційно проросійськи налаштованих південній Україні (20 відсотків) і східній Україні (24 відсотки), ніж у центральних (10 відсотків) і західних регіонах (5 відсотків), які більше орієнтуються на Євросоюз. Але водночас: на сході й півдні країни кількість прихильників вступу до ЄС значно перевищує число противників такого кроку. Привертає увагу те, що як у західних, так і в центральних і східних регіонах тверда більшість українців вважає, що найбільший зиск Україна матиме, якщо приєднається до ЄС упродовж уже наступних десяти років (західна Україна – 62 відсотка, центр – 66 відсотків, східна Україна – 50 відсотків). Лише на півдні України кількість тих, хто хотів би бачити Україну в ЄС упродовж наступних десяти років, є низькою – 36 відсотків. Опитування DW-Trend, крім того, засвідчило, що в Україні на Євросоюз дивляться переважно як на економічну спільноту й загальну систему безпеки. Серед цінностей і цілей, з якими українці найбільше пов’язують Європейський Союз, найчастіше називається економічне зростання (50 відсотків). Більшість респондентів (48 відсотків) заявила, що економічне зростання в ЄС важливо й для них особисто. Загальна система безпеки опинилася на другому місці серед цінностей і цілей, з якими українці пов’язують ЄС (30 відсотків). Також тут простежується збіг з особистими очікуваннями від Євросоюзу. 25 відсотків опитаних віднесли загальну систему безпеки до своїх особистих пріоритетів. Лише меншість опитаних пов’язує з Європейським Союзом такі основоположні політичні цінності ЄС як демократія і свобода слова, розвиток спільної європейської культури й ідентичності і називає їх важливими для себе особисто. Конкретні економічні інтереси, а також тема скасування візового режиму перебувають у центрі уваги очікувань респондентів, коли їх запитують про цілі України у відносинах з ЄС.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com