Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

На зв’язку державна податкова

Одним з основних методів роз’яснювальної роботи серед громадян є проведення  сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Питання. Чим можна підтвердити виникнення форс-мажорних ситуацій для зупинення граничних строків виплати заборгованостей в іноземній валюті?

 Відповідь.  Відповідно до абз. 5 та 6 ст. 6 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР якщо перевищення строків недоотримання валютної виручки (180 днів) обумовлено виникненням форс-мажорних обставин, перебіг зазначених строків зупиняється на весь період дії форс-мажорних обставин та поновлюється з дня, наступного за днем закінчення дії таких обставин.

Підтвердженням форс-мажорних обставин є відповідна довідка Торгово-промислової палати України або іншої уповноваженої організації (органу) країни розташування сторони договору (контракту) або третьої країни відповідно до умов договору.

Питання. Який порядок оподаткування доходів фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність?

Відповідь.  Відповідно до пп.  8.2.1 п. 8.2 ст. 8 Закону України від 22.05.2003 року  № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» платник податку, в тому числі самозайнята особа, що отримує доходи, нараховані особою, яка не є податковим агентом, зобов’язаний включити суму таких доходів до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію з цього податку і сплатити податок з доходів фізичних осіб з такого доходу за ставкою 15% (п.7.1 ст. 7 Закону № 889-IV).

Статтею 18 Закону № 889 передбачено що, декларація про доходи подається до 1 квітня року, наступного за звітним податковим роком.

Питання. Які звернення не підлягають розгляду та вирішенню в органах державної податкової служби?

Відповідь. Відповідно до Закону України від 02.10.1996 р. № 393 «Про звернення громадян» письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Не розглядаються повторні звернення одним і тим же органом від одного і того ж громадянина з одного і того ж питання, якщо перше вирішено по суті, а також ті звернення, терміни розгляду яких передбачено згідно зі статтею 17 цього Закону, та звернення осіб, визнаних судом недієздатними.

Рішення про припинення розгляду такого звернення приймає керівник органу, про що повідомляється особі, яка подала звернення.

Питання. У який термін розглядатиметься заява до державної податкової служби щодо надання роз’яснень з оподаткування?

Відповідь. Відповідно до статті 20 Закону України «Про звернення громадян» від 02.10.1996р. № 393/96-ВР, заяви в органах ДПС розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення – невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяті днів від дня їх отримання.

Однак, якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань не може перевищувати сорока п’яти днів. Крім того, звернення громадян, які мають встановлені законодавством пільги, розглядаються у першочерговому порядку.

Питання. Яким чином можна повідомити про неправомірні дії податківців?

Відповідь. В органах державної податкової служби України запроваджено телефон довіри, за яким громадяни можуть повідомити про неправомірні дії працівників податкових органів: 461-77-35. Дякуємо за співпрацю.

Держава за легальну заробітну плату!

Підвищення рівня заробітної плати та її легалізація є одним із пріоритетних напрямів роботи ДПІ у Голосіївському районі м. Києва, оскільки це один із найважливіших факторів встановлення сприятливого економіко-правового клімату для розвитку національного підприємництва та відновлення стійкого економічного зростання в Україні. Як зазначив Голова ДПА України Папаіка О.О. «Податки повинні  сплачувати всі, і тоді держава матиме стабільний фінансовий ресурс для реалізації першочергових соціальних програм, які  закладатимуться в державному бюджеті.Але забеспечити це треба маштабним наступом на тіньову економіку».

 Податкова політика ДПІ орієнтована на ліквідацію «тіньового» сектора економіки. З метою забезпечення додержання суб’єктами господарської діяльності державних гарантій в оплаті праці та легалізації виплат заробітної плати, а також з метою поліпшення соціального захисту громадян Державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва запровадила  телефони, за якими можна передзвонити і повідомити про факти отримання заробітної плати у «конвертах». Телефонуйте  591-61-76.

ДПІ у Голосіївському р-ні м. Києва

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com