Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

УКРАЇНЦІ БУНТУЮТЬ, А РАДА РОБИТЬ СВОЄ

16 листопада став спра­вжнім Днем гніву українців, які повстали проти Податкового кодексу. Малі підприємці виявилися міцним горішком для влади і розкусити його буде важкувато навіть для бульдозеристів з ПР.

Київ. Колони підприємців рухалися до центру міста, висаджуючись з автобусів і обходячи міліцейські кордони. Найбільша з них прибула прямо з Майдану Незалежності під Верховну Раду. Все це живо нагадало киянам події Помаранчевої революції 2004 року.

Під парламентом 16 листопада перебувало близько 30 тисяч людей!

Підприємці перекрили проїжджу частину на вулиці Грушевського.

Серед пікетувальників — підприємці Дніпропетровської, Луганської, Донецької, Кіровоградської, Сумської, Одеської, Чернівецької й Львівської областей, що говорить про міфіч­ність думки про розкол українців на східняків і західняків.

Учасники акції розмістилися за огородженням перед будівлею парламенту. Деякі з них розповідають, що правоохоронці не випускали їхні автобуси з міст до Києва.  Зокрема з Черніговської області під­приємці продиралися мало не партизанськими стежками...

Крім цього, у Маріїнському парку також зібралася велика кількість людей.

Підприємці тримають, а також закріпили на огородженні плакати з написами: “Податки вищі за доходи! Дайте нам працювати чесно”, “Прийняття Податкового кодексу — злочин проти беззахисного народу України!”, “Донбас проти податкового терору”, “Сьогодні — Податковий, завтра — Трудовий, післязавтра — кріпосне право?!”

На площі перед парламентом пікетувальники б’ють палками по металевих відрах, викрикуючи: “Ганьба!”, грає музика. Під Радою стоять барабанники. Майорять державні прапори України, а також прапори з символами ринків з усіх куточків країни.

Крім цього, близько 40 машин таксі, у яких на антенах зав’язані жовто-блакитні стрічечки. Вони сигналять, збільшуючи у такий спосіб шум.

Будівля парламенту охороняється міліцією по периметру. У Маріїнському парку, ближче до Європейської площі, стоять близько 10 великих автобусів.

Верховна Рада розглядає в другому читанні проект Податкового кодексу. Але на площу обговорення не транслюється, що викликало обурення серед мітингувальників.

Повідомляється, що київська міліція має намір скласти адміністративний протокол стосовно учасників акції протесту перед будівлею Верховної Ради, які упродовж дня неодноразово перекривали рух.

Проте, як розповів журналістам начальник Головного управління МВС в місті Києві Олексій Крикун, мітингувальники “поки ведуть себе нормально...”.

“Ми зараз документуємо і будемо вирішувати питання з приводу керівників акції”, — сказав він.

“Складемо спочатку протокол за те, що вони рух перекрили — дозволу на це вони не брали — а потім будемо дивитися за матеріалами, як вони будуть себе вести і, відповідно, порушимо кримінальну справу”, — підкреслив начальник київського главку.

Підприємці закликають не лише Раду, а й президента Віктора Януковича не допустити ухвалення проекту Податкового кодексу: “Шановний Віктор Федорович, незважаючи на обіцяні вами податкові канікули і реформи, цього не відбувається. У разі ухвалення Податкового кодексу шансів на збереження малого та середнього бізнесу не буде”, — наголошується у зверненні.

Також в документі підкреслюється, що пропозиції підприємців, які спрямовані на поліпшення системи оподаткування малого і середнього бізнесу, Верховна Рада повністю проігнорувала.

У зв’язку з цим автори звернення наголошують, що “таким чином, наше життя і робота будуть повністю залежати від податківців і міліціонерів”.

“Таким чином, просимо вас зробити все можливе і неможливе, щоб цей законопроект не був прийнятий і не вступив в силу”, — зазначають підприємці, звертаючись до Януковича.

Крім того, під час проведення мітингу з проїжджої частини вулиці Грушевського у бік Верховної Ради полетіли кинуті учасниками акції близько 20 рулонів туалетного паперу, кілька жмень монет, кілька помідорів, а також великі пластикові пляшки з мінеральною водою.

Міліція на ці дії не відреагувала. Всі основні сили правоохоронців зосереджені на захисті паркану, який відокремлює площу Верховної Ради.

До протестуючих долучилася і парламентська опозиція, лідери якої зняли свої поправки до Кодексу. Тіньовий уряд вважає, щоПроект Податкового кодексу руйнує систему оподаткування в Україні і непомірно підсилює адміністративний тиск на підприємців, збільшує податкове навантаження на малий та середній бізнес. Все це суттєво віддаляє нас від європейських стандартів. Сергій Соболєв, зокрема, вважає, що проект Податкового кодексу збереже схеми відмивання грошей через офшори. А це вигідно лише для вузького круга олігархів.

Якщо це так, то зрозуміло чому Рада так вперто і поспіхом намагається схвалити цей вже більш ніж одіозний кодекс.

Нардеп від НУНС Ксенія Ляпіна, яка кілька місяців тому попереджала владу про листопадовий вибух, вважає, що, “ігноруючи думки підприємців, які зібралися під стінами ВР на знак протесту, уряд підкладає свиню президенту Віктору Януковичу”. “З часом прізвища Азарова, Єфремова забудуться, а президент Янукович буде відповідати за всі соціальні наслідки і бунти, які відбуватимуться в державі”, — сказала вона.

З усього видно, що акції підприємців так просто не розсмокчуться. До речі, аналогічні мітинги відбулися в Сумах, Харкові, в Чернівцях на знак протесту закрилися  міськи ринки. Екстраординарні для миролюбної України події сталися у Хмельницькому. Тут в акції протесту проти ухвалення Податкового кодексу беруть участь близько 10 тисяч підприємців.

Пікетувальники ще зранку зайняли майдан біля облдержадміністрації. Вони тримали траснпоранти з гаслами “Податковий кодекс Тігіпка-Азарова — геноцид підприємців”, “Ні — податковому рабству”.

Також вони скандували прізвище губернатора Ядухи та вимагали  залишити високий кабінет і вийти до народу.  Їхній голос не був почутий, тож підприємці вдалися до крайнощів. Спочатку делегували кількох людей, щоб передати звернення голові облдержадміністрації.

Однак міліція, “яка сховалася у приміщенні облдержадміністрації”, їх не пропустила.

 

Тоді тисячний натовп ринув до дверей ОДА. Люди зламали вхідні двері облдержадміністрації. Далі їх не пустила міліція.  З початку акції губернатора Василя Ядуху та ще деяких чиновників було виведено через чорний хід Будинку Рад і ті залишили приміщення.

За словами голови профспілки “Захисту підприємців Хмельницького” Надії Кнець, підприємці обласного центру не будуть виконувати Податковий кодекс, якщо його ухвалить Верховна Рада.  “Ми не будемо виконувати такий ганебний Податковий кодекс до тих пір, поки влада не сяде за стіл переговорів з підприємцями й не врахує наших пропозицій. Я впевнена, що у Президента Януковича є здоровий глузд, щоб заветувати цей документ”, — наголосила вона.  Н.Кнець додала, що керівництву ОДА недовго залишилося керувати областю. Маса підприємців підтримала її скандуванням “Владу — геть!”

У Вінниці близько тисячі підприємців зібралося біля ОДА, протестуючи проти можливого прийняття Податкового кодексу.  Учасники мітинга прибули сюди організованою колоною. Вони скандували «Ганьба», «Дайте нам працювати чесно!», «Податковий кодекс — злочин проти народу України», «Азаров-Тігіпко — у відставку!», «Бродського — геть!». По вулиці Соборній проїхала колона таксі, які сигналами підтримували під­приємців.

Ігнорування інтересів громадян виглядає дедалі цинічнішим, особливо на фоні багатотисячних мітин­гів по всій Україні. Сьогодні ситуація з Податковим кодексом лишається невизначеною, але схоже на те, що днями ВР його таки ухвалить.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com