Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Візовий прорив

Надання Україні Плану дій означає перехід від абстрактної дискусії до предметної роботи з чіткою перспективою безвізового режиму поїздок громадян України до країн Євросоюзу, вважають в українському МЗС.

Як повідомляє прес-служба МЗС, під час саміту Україна — ЄС 22 листопада в Брюсселі Україні було надано План дій щодо введення безвізового режиму для короткострокових поїздок громадян України до країн ЄС.

“Надання Україні Плану дій означає перехід від абстрактних дискусій до предметної і цілеспрямованої роботи із чіткою перспективою введення безвізового режиму поїздок громадян України до ЄС», — зазначає МЗС.

У повідомленні зазначено, що цей документ є результатом безвізового діалогу Україна — ЄС, який було розпочато ще в 2008 році. «Він враховує прогрес, якого досягла Україна у діалозі щодо безвізового режиму. Цей діалог охоплював чотири блоки питань: безпеку документів, зокрема введення біометричних даних, боротьба з нелегальною міграцією, реадмісію, громадський порядок і безпеку, зовнішні відносини», — повідомляє МЗС .

Зокрема, План дій передбачає введення паспортів із біометричними даними, посилення заходів боротьби із нелегальною міграцією, удосконалення управління кордоном, поглиблення міжнародно-правової взаємодії у сфері боротьби з організованою злочинністю, незаконним обігом наркотиків і торгівлею людьми.

Виконання документа відбуватиметься у два етапи. На першому, згідно з інформацією зовнішньополітичного відомства, Україна має забезпечити ухвалення необхідної законодавчої бази і державних програм у сферах, які охоплює візовий діалог. На другому — Європейська Комісія із залученням країн-членів ЄС оцінюватиме відповідність більш предметним критеріям, на підставі яких визначатимуть ефективність і послідовність реалізації необхідних заходів.

“Рішення про перехід до другого етапу ухвалюватиме Рада ЄС на підставі підготовленого Єврокомісією звіту про виконання українською стороною заходів, передбачених першим етапом плану дій», — повідомляє МЗС.

Згідно з інформацією, дотримання всіх критеріїв і стане підставою для Єврокомісії щодо внесення пропозицій Європарламенту і Раді про скасування віз на короткострокове перебування для громадян України шляхом внесення змін до регламенту 539/2001 (для власників біометричних паспортів).

“Таким чином, швидкість наближення до лібералізації візового режиму залежатиме переважно від прогресу, якого досягне Україні у виконанні встановлених умов», — зазначають у МЗС.

В українському зовнішньополітичному відомстві інформують, що цей План дій було розроблено Єврокомісією з урахуванням позитивного досвіду, який довів ефективність аналогічних «дорожніх карт», наданих балканським країнам. За результатами виконання цих «дорожніх карт», безвізовий режим поїздок до ЄС було введено для громадян Сербії, Македонії, Чорногорії. Найближчим часом вимоги з приводу отримання віз будуть скасовані для громадян Албанії, а також Боснії і Герцеговини.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com