Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Українцям затулили рота

У результаті обшуків у Бібліотеці української літератури в Москві не було виявлено жодних екстремістських матеріалів.

Про це повідомляє Департамент інформаційної політики МЗС з посиланням на керівництво закладу.

Співробітники посольства зв’язалися з керівництвом бібліотеки, яке підтвердило, що, «незважаючи на вилучення слідчими органами низки видань, жодної книги, яка б входила до федерального списку екстремістських матеріалів, що ведеться Міністерством юстиції РФ, у фондах бібліотеки виявлено не було«.

Як повідомлено керівництвом бібліотеки, у зв’язку з продовженням перевірок Управлінням культури Центрального адміністративного округу міста Москви видано наказ про тимчасове призупинення роботи читацького та абонентського залів з метою уникнення зайвих незручностей для їх відвідувачів.

Водночас, за даними МЗС, культурно-просвіт­ницька роботи бібліотеки не припинялася, зокрема, до кінця цього року та на початку наступного відбудуться всі раніше заплановані літературні читання, презентації та інші просвітницькі заходи.

«Всі заплановані до новорічних та різдвяних свят заходи для української громади Москви, в тому числі і в рамках чинної на базі бібліотеки української недільної школи, також відбудуться за планом», — сказано у повідомленні.

У МЗС підкреслили, що українська сторона «вважає для себе пріоритетом збереження та розвиток Бібліотеки української літератури в Москві як важливого осередку культурно-просвіт­ницького життя двохсоттисячної української громади в російській столиці«.

«МЗС розраховує, що в своїх діях щодо Бібліотеки представники органів російської влади всіх рівнів виходитимуть з необхідності якісного задоволення освітньо-культурних потреб етнічних українців, що мешкають в Росії», — сказано у повідомленні.

У МЗС також зазначили, що «ретельно відслідковують розвиток ситуації» навколо бібліотеки.

Як відомо, у неділю, після другого обшуку, єдину на території Росії Бібліотеку української літератури в Москві опечатано і зачинено.

Директор закладу підкреслила, що обшук проводили на підставі відповідної постанови слідчих відділу по боротьбі з екстремізмом Центрального адміністративного округу МВС Росії по місту Москві.

Українська опозиція вимагає від МЗС направити російській стороні ноту протесту за «недружній крок» і «прояв ксенофобії«.

БЮТ розцінює як недружній акт щодо України закриття Бібліотеки української літератури у Москві і закликає російське керівництво вжити заходів для «негайного розблокування роботи єдиного на всю Російську Федерацію закладу, де є книжки українською мовою» і заявляє, що такі дії «не відповідають публічним деклараціям керівників двох країн про покращення міждержавних стосунків«.

«БЮТ-Батьківщина» також вимагає від Віктора Януковича та МЗС «негайної адекватної реакції на дії російської сторони«.

У свою чергу лідер «За Україну» В’ячеслав Кириленко заявив, що закриття єдиної в Росії Бібліотеки української літератури в Москві — «недружній акт Кремля відносно України«.

«Тому партія «За Україну!» вимагає від Міністерства закордонних справ України висловити із цього приводу ноту протесту», — додав він.

«Закриття Української бібліотеки в Москві є очевидним проявом ксенофобії з боку російської влади», — переконаний він.

«МЗС України має припинити займати страусячу позицію, й виголосити ноти щодо низки недружніх кроків зі сторони Кремля. Зокрема, щодо ліквідації Федеральної національно-культурної автономії українців Росії, закриття Бібліотеки української літератури та образ російськими високопосадовцями українських ветеранів», — вважає Кириленко.

У свою чергу «Наша Україна» висловлює протест і вимагає офіційних пояснень з приводу інформації про закриття і опечатання Бібліотеки української літератури у Москві, заявив голова політради партії Валентин Наливайченко.

«Ця справа, в якій вже тривалий час панує солдафонська прямота у ставленні до національних громад, виходить за межі будь-яких внутрішніх справ Росії і є красномовним сигналом для України, Європи і всього цивілізованого світу», — переконаний Наливайченко.

«Ми вимагаємо від Міністерства закордонних справ України затребувати чіткі пояснення російської сторони щодо підстав дій правоохоронців у Бібліотеці української літератури та розуміння нею міждержавного виміру цієї справи», — додав він.

«Наша Україна» також закликала українську владу «виявити тверду державну волю, здатну захистити українців в Російській Федерації від великодержавного шовінізму, сваволі місцевих чиновників і відвертих антиукраїнських сил«.

«Висловлюємо намір звернутися за втручанням і допомогою до Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин, а також інших міжнародних і регіональних структур, покликаних протидіяти виявам ксенофобії та утисків національних громад», — заявив Наливайченко.

«Ми вимагаємо чесного і справедливого розслідування інциденту з Бібліотекою української літератури в Москві і закликаємо світове українство виявити єдину позицію на захист нашої громади в Росії», — додав він.

За матеріалами інтернет-видань

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com