Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Політичний прогноз-2011

Цього року в українській політиці триватиме домінування Президента Віктора Януковича. Хоча експерти не виключають, що можуть послабитися проросійські тенденції, що відіб’ється на складі вищого ешелону української влади. Що ж до суспільних прогнозів, то існує велика загроза в розчаруванні громадян від тих реформ, які проводить влада, що може призвести до радикалізації протестних настроїв.

Президент Віктор Янукович у новорічному привітанні пообіцяв, що цього року будуть закріплені розпочаті владою минулоріч перетворення. За його словами, «це буде період, коли ми здобудемо міцний фундамент усіх тих змін і перетворень, які ми разом задумали”.

Утім, позафракційний народний депутат Тарас Чорновіл вважає, що в Україні триватимуть не реформи, а оптимізація. «Реалізувати певні речі не якісними а кількісними параметрами, — вважає він. — Це помітно по адміністративній реформі. Звільнені чиновники десь будуть працевлаштовані в тому ж секторі».

“Донецькі» переграють «кремлівських”

Перший заступник голови парламентського комітету в закордонних справах Тарас Чорновіл переконаний, що цього року можуть охолонути відносини з Росією, що відіб’ється на вищих ешелонах української влади. За його словами, Росія не виконала жодної з обіцянок, про які Президенту казали проросійськи налаштовані представники його команди.

“А зараз ще й ціни на газ підвищаться. Крім того, напередодні російських президентських виборів відбудеться кілька потужних інформаційних атак на Україну, хоча тут нібито вже своя влада. За таких умов, не маючи можливості йти на конфронтацію з Росією, Янукович досить жорстко пройдеться по тій частині своєї команди, яка пов’язана з Росією. Я маю на увазі «кремлівський квартет”: Фірташ, Бойко, Льовочкін, Хорошковський», — каже Тарас Чорновіл.

Відтак, вважає народний депутат, зміцняться позиції у владі «старих донецьких”: Колеснікова, Клюєва, Азарова.

Суспільство — розчарується, депутати — втримаються

Експерти збігаються в думці, що опозиція не матиме можливості реально протистояти владі і запропонувати суспільству якусь альтернативу. Разом з цим, соціолог Євген Головаха зазначає, що суспільство з пересторогою реагує на започатковані владою реформи.

“Якщо людям не буде зрозуміло, що вони від цього будуть мати, а не лише те, що вони втратять, то наприкінці 2011 ми матимемо дуже негативне ставлення до влади. Не буде довіри. А без довіри, до речі, жодних реформ бути не може», — вважає експерт.

Попри те, що минулого року Верховна Рада розпочала внесення змін до конституції з метою перенести парламентські вибори на осінь 2012 року, теоретично залишається ймовірність того, що вибори відбудуться в березні цього року. Голова Комітету виборців України Олександр Черненко зазначає, що тут можливі несподіванки. Адже деякі впливові регіонали вважають, що вибори краще провести якнайскоріше.

Утім, більш імовірно, що цей склад парламенту працюватиме і надалі. Вірогідно, що вже найближчим часом у парламенті з’являться нові депутатські фракції з колишніх нашоукраїнців та бютівців.

Радіо СВОБОДА

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com