Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Операція «Гречка»

Днями добре поінформоване джерело з Міністерства агрополітики України і не якийсь там анонім, а пан міністр Присяжнюк повідомив журналістам про здійснення в Україні контрабандної операції, унікальної за масштабами для цього виду злочинного ремесла.

Протягом грудня 2010  року, стверджує пан міністр, з України до Росії та Білорусі нелегально вивезли 40 тисяч тонн гречки.

А тепер дамо спокій емоціям і звернемося до суворої прози цифр. Наші аграрії вирощують близько 130-135 тисяч тонн гречки на рік, з них 90-95 тисяч тонн йде на внутрішній ринок, решта — на експорт. Отже, контрабандисти поцупили товар, котрий дорівнює майже половині внутрішнього ринку гречки і дорівнює її офіційному експорту. І все це — протягом одного лише місяця. Обставина вельми суттєва.

До осінньо-зимового подорожчання гречка в Україні коштувала менше одного євро за кілограм. Для зручності подальших розрахунків округлимо цю цифру до одного євро.

Чому товар вивезли саме в Росію та Білорусь? Та тому, що в цих країнах після минулорічної екологічної катастрофи різко зросли ціни на продовольство. І тепер за даними експертів гречка в Білорусі йде по 3 євро за кілограм, а в Росії — по 5,5!

Відчули різницю? Ото ж!

Звісно, левова доля контрабанди пішла нашому північному сусіду. Поінформовані джерела доповіли, що це здійснювалося через Сумську, Харківську, Донецьку та Луганську області. До Білорусі товар ішов через Чернігівщину. І навряд чи його реалізували у великій кількості. По-перше, гречка там дешевша, ніж у Росії, майже вдвічі, а по-друге, «Бацькова» держбезпека хоч і викликає нарікання європейських правозахисників, але діє жорстко і професійно.

Давайте підрахуємо, скільки «наварили» контрабандисти на цій блискавичній акції. Нехай у середньому 4 євро за кілограм. Отже, 40 тисяч тонн на 4 євро — 160 мільйонів євро або 1 мільярд 600 мільйонів гривень. Добру кашу заварили собі панове контрабандисти.

Переходимо до детективної складової цієї ситуації. Зрозуміло, що вивозили гречку не в сумках-кравчучках (жодного натяку на ЛМ!) і навіть не у кузовах вантажівок. Єдине, що підходить у даній ситуації — залізниця. Гречка — не вугілля і не руда. Більше 40 тонн навіть у чотирьохосний вантажний вагон не влізе. Отже було задіяно одну тисячу вагонів. Уявили?

Міністр Присяжнюк «котить» ці вагони на російських лиходіїв. Погодимося, бо, як кажуть у народі, нехай буде гречка, аби не сперечка. Але, панове товариство, товар везли не з анонімного пункту А до ще анонімнішого пункту Б, а через ДЕРЖАВНИЙ КОРДОН! Ешелонами!!! Тут неможливо обійтися без активної співучасті з українського боку. Конкретно: без підмазування — і то не буксів, а серйозних «коліщаток» корумпованого апарату Укрзалізниці, митної служби, прикордонників і ще, ще, ще… Це ж вам не дрібні по кишеням у трамваї тирити!

Час іде. А реакції відповідних державних чинників щось не чути.

Агов!?

В.Н.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com