Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Шукатимуть родовища

Запаси вуглеводнів на шельфі Чорного моря можуть на багато років покрити потреби України. Про це на брифінгу в Харкові сказав голова правління НАК «Нафтогаз України» Євген Бакулін. «Окрім суші, ми також плануємо збільшити перспективу розробки і дослідження шельфу Чорного моря. Попередні дослідження, які сьогодні є, показують, що там дійсно серйозні запаси, які на багато років можуть забезпечити потреби нашої країни», — сказав він.

Стосовно видобування газу на суші, Є.Бакулін зазначив, що НАК «Нафтогаз України» упроваджуватиме нові технології видобування газу на виснажених родовищах, а також планує розвідувати нові родовища, у тому числі й нетрадиційні.

За даними фахівців Міненерговугілля, розробка будь-яких великих родовищ є достатньо високоризикованою справою. Серед цих ризиків можна відзначити такі, як: невизначеність ринкової ціни нафти і газу, корекція в оцінці запасів і собівартості видобування, достовірні економічні ризики, можливі витрати на програми безпеки навколишнього середовища й ін.

Для мінімізації цих ризиків під час розробки великих родовищ в усьому світі залучаються транснаціональні нафтогазові компанії, які мають необхідні технології і можливості залучення великих фінансових позик. В Україні йдеться про необхідність залучення компаній, які мають технології розробки глибоководних родовищ (Чорноморський шельф) і видобування нетрадиційних видів газу (сланцевий і шахтний метан). Крім того, консолідація ресурсів для виконання великомасштабних проектів може бути забезпечена шляхом об`єднання компаній у консорціуми. Нагадаємо, що Кабінет міністрів України дав згоду на укладення договору про спільну діяльність між Державним акціонерним товариством «Чорноморнафтогаз» і ВАТ «Лукойл» з розвідки і видобування нафти і природного газу на шельфі Чорного моря. Відповідним розпорядженням КМУ (№2361 від 20 грудня 2010 р.) передбачається, що об`єктом спільної діяльності є розробка Одеського, Безіменного і Суботинського родовищ. Частка ДАТ «Чорноморнафтогаз» у спільній діяльності має становити не менше як 50%, внеском «Чорноморнафтогазу» є геолого-економічна оцінка запасів нафти, природного газу і супутніх компонентів вказаних родовищ. Внеском ВАТ «Лукойл» є фінансові ресурси, технології й устаткування, які необхідні для дотримання параметрів, передбачених проектами з розвідки і видобування нафти і природного газу на вказаних родовищах. ДАТ «Чорноморнафтогаз» входить до складу НАК «Нафтогаз України» і спеціалізується на розвідці і видобуванні нафти і газу в акваторії Чорного і Азовського морів. На даний час на балансі ДАТ «Чорноморнафтогаз» знаходиться 17 родовищ, з яких 11 газових, 4 газоконденсатних і 2 нафтових. Сумарні запаси усіх родовищ сьогодні становлять: по природному газу — 58,56 млрд. куб. м, по газовому конденсату — 1231 тис. тонн, по нафті — 2530 тис. тонн.

100% акцій «Чорноморнафтогазу» знаходяться в управлінні НАК «Нафтогаз України».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com