Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Шукають крайніх

Микола Азаров бореться з наслідками незбалансованої тарифної політики в комунальній енергетиці «З початку року заборгованість за спожитий природний газ перевищила 3 млрд. грн.», — заявив прем’єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання Кабміну в середу. При цьому оплата послуг ЖКГ населенням, за його словами, тримається на рівні 90%.

За опалювальний сезон 2010-2011 рр. (з жовтня 2010 р. по квітень 2011 р.) нижче за середній рівень розрахунків зафіксований у Закарпатській (28%), Донецькій (37%), Луганській (39%), Кіровоградській (41%) областях.

Найбільший обсяг загальної заборгованості мають підприємства Дніпропетровської — майже 2 млрд. грн., Донецької — близько 2 млрд. грн., Харківської — 1,5 млрд. грн., Луганської — 704 млн. грн. областей. Крім того, в Кабміні назвали найбільших боржників за газ. За словами глави уряду, найбільшими боржниками є КП «Харківські теплові мережі» — 1 млрд. грн., ДП «Криворізька теплоцентраль» — 722 млн. грн., ОКП «Донецьктеплокомуненерго» — 535 млн. грн., «Донецькміськтепломережа» — 485 млн . грн., міські теплові мережі м. Запоріжжя — 419 млн. грн. Загальна заборгованість за опалювальний період 2010-2011 рр.., за словами прем’єра, досягла майже 11 млрд. грн.

“Стан розрахунків за спожитий природний газ фактично підриває зусилля уряду щодо стабілізації фінансової ситуації в енергетичному секторі», — поскаржився прем’єр. Виправляти ситуацію він має намір вже перевіреним способом — шляхом зміни керівників, цього разу — підприємств-боржників. Раніше за несвоєчасну оплату за газ позбулися посад деякі заступники губернаторів ряду областей. У ході засідання Кабміну прем’єр доручив першому віце-прем’єру Андрію Клюєву та віце-прем’єру Віктору Тихонову до 12 березня підготувати подання на звільнення керівників підприємств комунальної теплоенергетики, які більше за інших заборгували за блакитне паливо з початку опалювального сезону 2010-2011 рр.

За інформацією дочірньої компанії НАК «Нафтогаз України» «Газ України» з 1 жовтня минулого року по 14 лютого нинішнього підприємства комунальної теплоенергетики накопичили заборгованість за спожитий природний газ в обсязі 4,94 млрд. грн. (без урахування боргу компанії «Київенерго”). У Києві, повідомляє «Газ України», рівень розрахунків цього року склав 2%. Сума заборгованості міста становить 1,44 млрд. грн.

На думку експертів, багатомільярдні борги виникли за безпосередньої участі авторів тарифної політики держави.

З серпня минулого року НКРЕ підвищила ціни газу для населення на 50%. При цьому тарифи на інші комунальні послуги залишилися нижче за економічно обґрунтований рівень. «НАК «Нафтогаз» налічував борги підприємствам теплокомуненерго за новою ціною на газ, а населення платило за компослуги з урахуванням старої вартості блакитного палива», — пояснив екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко. За його словами, додаткових джерел погашення цієї заборгованості немає. «Компенсувати різницю Кабміну доведеться шляхом внесення змін до держбюджету і урізування фінансування інших галузей», — зазначає екс-міністр. До кінця опалювального сезону, за його прогнозами, заборгованість підприємств ТКЕ може зрости до 6 млрд. грн.

Віце-президент Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ Олександр Чернявський нагадав, що цього року борг за газ зростав через затягування з підвищенням комунальних тарифів при одночасному підвищенні рівня мінімальної заробітної плати і ціни газу. В результаті підприємства комунальної теплоенергетики були змушені платити за газ за новою ціною, а отримували оплату за тепло за тарифами, в яких підвищення ціни газу враховувалося не повністю. «Отримуючи газ за новою ціною, вони були змушені розраховуватися за нього надходженнями від населення, в яких не були закладені нова ціна на газ і підвищення соцстандартів. При цьому уряд вимагав від роботодавців справно виплачувати зарплату і соціальні внески. В таких умовах підприємства теплокомуненерго не могли фінансувати витрати по газу», — зазначив експерт. В результаті уряд був змушений дотувати підприємства ТКЕ, щоб компенсувати різницю між фактичною собівартістю тепла та її ціною для споживачів.                        

    УНІАН

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com