Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чому німецькі водії бояться біопального?

Німецькі політики, представники нафтопереробних концернів та спілки споживачів вирішили залишити в продажу біопальне. Зламати опір водіїв проти так званого «Super E10» планується за допомогою інформаційного наступу.

Зобов’язання нафтопереробних концернів — випускати новий сорт бензину з підвищеними домішками біоетанолу — мало стати важливим кроком у напрямку зменшення залежності від нафти. Крім того, висловлювалися сподівання, що таким чином буде водночас зроблено внесок у покращення екологічної ситуації.

Однак водії влаштували в Німеччині справжній бойкот новому бензину, відомому під назвою «Super E10». E10 означає, що пальне містить не п’ять, а цілих десять відсотків біоетанолу. Через брак чіткої інформації люди переважно продовжують заправляти авто навіть дорожчим на вісім центів «Super Plus».

Нафтопереробні концерни забили на сполох, оскільки вони залишилися сидіти на величезних обсягах нового бензину, випуск якого налагодили у відповідності з вимогами уряду Німеччини. Той, у свою чергу виконував приписи ЄС. Офіційному Берліну нічого іншого не лишалося, як терміново скликати «бензиновий» саміт за участю представників низки міністерств, економіки, а також громадських організацій, що захищають інтереси споживачів.

Після тригодинної зустрічі в Берліні її учасники вирішили не відмовлятися від нового виду бензину, а за допомогою інформаційного наступу переконати споживача в його доцільності. Заправка — це те місце, де повинна панувати ясність про новий вид бензину, заявив після переговорів федеральний міністр довкілля Норберт Реттґен.

Опозиція вимагає тепер від автомобілевиробників чітких гарантій, що новий вид бензину не є шкідливим для двигунів.

Перед початком «бензинового саміту» захисники довкілля й інтересів споживачів влаштували в Берліні демонстрацію протесту проти нового виду пального. На їхню думку, посилене вирощування технічних сільськогосподарських культур призведе до скорочення виробництва продуктів харчування й таким чином посилить голод у світі.

Поки що німецьким водіям, які бойкотують новий бензин «Super E10», доведеться змиритися з його присутністю на заправках. А для німецького уряду стало питанням честі переконати їх у його доцільності. Чому ж водії бояться біопального?

Це питання може бути актуальним не лише для німецьких, але й українських водіїв, які подорожують Німеччиною на своїх автівках. З’ясувалося, що двигуни близько 10 відсотків німецьких машин узагалі не пристосовані до роботи на новому бензині. Навіть одна заправка може мати дуже серйозні наслідки. Так, етанол небезпечний насамперед для алюмінієвих та гумових деталей. Приміром, для певних моделей із серій Mercedes C 200, Opel Vectra, Signum та Zafira, Citroen i Nissan до 2000 року випуску.

Власне, детальний перелік автомобілів, які не «перетравлюють» новий бензин, незабаром можна буде побачити на кожній німецькій заправці. Загалом — 23 сторінки. Крім того, в інтернеті можна буде також швидко перевірити, чи підходить «Super Е10» для вашої машини. Зокрема відповідну інформацію на своєму сайті надаватиме Німецький клуб автолюбителів ADAC, а також самі автовиробники щодо кожної з моделей.

Але гарантії, що для вашого авта це не небезпечно, за великим рахунком ніхто не може дати, оскільки невідомо, які деталі були використані, скажімо, при її ремонті. Невдоволення водіїв викликає і той факт, що «Super E10» за своєю енергоефективністю гірший від звичного 95-го, який у Німеччині називають «Super», тому доведеться частіше заправлятися.

Недовірливих водіїв нині також хвилює питання, хто ж нестиме відповідальність, якщо через нове пальне зіпсується двигун. Автовиробники зобов’язалися ретельно перевірити кожну модель і в разі потреби внести до вищезгаданого списку. Якщо ж машина зламалася через біопальне, але її немає у списку, автовиробник має відшкодувати збитки. Утім, якщо в переліку вона таки згадана, тоді кошти на ремонт має взяти на себе власник авта. У сумнівних випадках ADAC радить навіть телефонувати напряму до автовиробника, оскільки в деяких моделях, особливо в старих, вирішальною може бути не лише рік, а навіть місяць випуску.

Водії дивуються, чому німецький уряд так уперто тримається за ідею біопального. Адже екологічні переваги нового бензину сумнівні — про це в один голос твердять екологи. Для виробництва етанолу доведеться звільняти величезні лісові площі під вирощування кукурудзи, пшениці чи цукрового буряка, з яких, власне, виготовляється біоетанол.

Німецькі ЗМІ пишуть, що запровадження «Super Е10» перетворилося на свого роду питання честі для німецького уряду. Особливо для міністра довкілля Норберта Рьоттґена, який потрапив у немилість за провал інформаційної кампанії.

Христина Ніколайчук, DW

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com