Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЖИТТЯ ПРИМУСИЛО

Протягом пяти-семи років північнодонецький «Азот» повинен наростити виручку від продажу продуктів, що отримуються не з газу. Структура прибутків в цій перспективі повинна виглядати таким чином: десь 50% — азотна хімія і інші 50% — малотоннажка, нафтохімія», — сказав глава ради директорів Group DF Дмитро Фірташ в Сєвєродонецьку на 60-річному ювілеї підприємства.

“І отже, усю сировинну базу ми хочемо побудувати тут, в Сєвєродонецьку. Це говорить про те, що тут будуть досить серйозні вкладення грошей», — пообіцяв севєродончанам підприємець. За словами Дмитра Фірташа, загальний обсяг довгострокових інвестицій в підприємство, наукову базу і саме місто (соціальні об’єк­ти) складе близько $1 млрд. Він не уточнив, який обсяг засобів дістанеться самому підприємству, так само як і не вказав проекти, про які йде мова.

Але переробкою нафтопродуктів на підпри­ємстві доки є можливість займатися лише на установці під назвою «Поліетилен». У 2007 р. об’єм інвестицій в цей проект оцінювався почесним президентом північнодонецького «Азоту» Олексієм Кунченко на рівні $150 млн. Установка перебуває в законсервованому стані більше 15 років і чекає своєї години. Попередній інвестор ЧАО Олексій Ровт в 2009 р. добився у Вищому госпсуді права на приватне володіння установкою.

Тепер менеджменту належить вирішити головне завдання — купити технологію виробництва поліетилену високого тиску, а також забезпечити постачання самої сировини — етилену. Цього продукту нафтопереробки знадобиться не менше 370 тис. т щорічно, щоб забезпечити анонсований раніше обсяг випуску поліетилену — 150 тис. т в рік. Раніше (до 1998 р.) етилен надходив на СГПП «Азот» этиленопроводом з Лисичанського НПЗ. Нині його використання технологічно неможливе. Саме тому екс-інвестор Алекс Ровт розглядав можливість випуску біоетилену з наступною його переробкою в поліетилен. Для цього передбалася схема бартерних закупівель зерна у аграріїв в обмін на постачання добрив ним за пониженими цінами. Яку технологію застосовуватиме нинішній інвестор ЧАО Дмитро Фірташ, невідомо.

Ясно лише те, що у разі запуску проекту в Україні з’явиться ще одне унікальне виробництво — поліетилену високого тиску. Аналогів йому в Україні немає: споживачі використовують ім­портні постачання. Цього року виробництво поліетилену іншої марки — поліетилену низького тиску — після тривалої реконструкції почав «Карпатнафтохім». «Ми не розглядаємо проект по запуску виробництва поліетилену в Сєвєродонецьку як конкуренцію, оскільки наше підприємство випускає іншу марку поліетилену, і ми на цих ринках не перетинаємося», — сказав прес-секретар «Карпатнафтохіму» Анатолій Гетманчук.

Загальний об’єм споживання поліетиленів різних марок в Україні перевищує 300 тыс. т. Дмитру Фірташу реалізація поліетиленового проекту дасть можливість збільшити щорічну виручку не менше ніж на $200 млн.

Наталія КАБАШ

BIN.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com