Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Овочі можуть ще більше подорожчати

Україна не вдаватиметься до повної заборони імпорту овочів, хоча проконтролювати всі наявні потоки імпорту на патогенну кишкову бактерію складно.

Про це сказав голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Іван Бісюк в інтерв’ю «Deutsche Welle».

За його словами, гендиректорат Єврокомісії з охорони здоров’я та захисту прав споживачів Санко офіційно поінформував Україну, що поширення кишкової інфекції в Європі не пов’язано з огірками, бо штам кишкової палички на овочах і штам, від якого помирають люди в Німеччині, відрізняються між собою.

«Абсолютно забороняти не будемо. Уявіть, їде машина, і в ній 20 найменувань овочів, зокрема й огірки. Це ж треба все виймати, перевіряти. Це складно. Але ми просили посилити контроль за ввезенням овочів», — сказав Бісюк.

Він також зауважив, що додаткові перевірки на кишкову інфекцію на кордонах застосовуватимуть до всіх видів харчової продукції та фабрикатів.

«Інспекторів у нас вистачає. Більше продукції буде проходити через розширений контроль, особливо з територій, де зафіксовані захворювання людей. Продукти перевірятимуть не тільки за органолептичними показниками, а й на кишкові палички», — зауважив голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

За його словами, черг на кордонах через додаткові перевірки не буде, оскільки імпортерам дозволяють переміщати вантажі у пункти призначення, втім, перед цим їх письмово зобов’язують утилізувати продукцію, зараження якої, можливо, виявлять інспектори після дослідження в лабораторії.

Натомість самі імпортери прогнозують, що додаткові витрати, пов’язані з перевірками, призведуть до подорожчання овочів та фруктів в Україні

Раніше повідомлялося, що Україна посилила контроль на кордоні за ввезенням овочів із Європейського Союзу. Росія ж заборонила імпорт на овочеву продукцію з Європи.

Через багаторічне скорочення внутрішнього вирощування городини дедалі частіше українцям пропонують овочі з Євросоюзу та сусідніх країн, зазначає «Deutsche Welle».

Торік в Україну одних лише огірків завезли близько 15 тисяч тонн з Туреччини та Іспанії. Цього року головними постачальниками картоплі стали Нідерланди та Єгипет, капусту ввозили з Македонії та Польщі, Туреччина постачає помідори, буряк і моркву привозять з Нідерландів та Польщі, цибуля поставляється з Польщі і Єгипту.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com