Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Поле без трактора і комбайна

Перспективно мислячі люди вважають, що майбутнє сільськогосподарського виробництва за натуральною екологічно чистою продукцією, вирощеною за технологією, яка виключає застосування всіляких неорганічних добавок, генетично модифікованих рослин і тому подібного.

Але чи можна вважати цілком екологічно чистою продукцію вирощену за такою технологією, але із застосуванням не екологічно чистої техніки, яка забруднює навколишнє середовище? Причому, справа не тільки у викидних газах дизельних та карбюраторних двигунів, якими забруднюється повітря, а відтак і ті ж поля та городи та все, що на них росте. Бачили різнокольорові плями в калюжах на асфальті залишені паливно-мастильними матеріалами? Не важко здогадатися, що в землю, по якій їздять трактори та машини, потрапляє те ж саме. Просто на ґрунті все це не так помітно.

Вихід з цієї ситуації — застосування на городах та полях екологічно чистих видів транспорту — тобто техніки (тракторів, машин, комбайнів) на електродвигунах. Така-от перспектива розвитку екологічно чистого сільського господарства. Бо ж інший варіант — це повернення до обробітку ґрунту, сівби, збору та вивозу врожаю кіньми. Це не найгірший варіант для фермерських господарств, які одночасно займаються екотуризмом. Але для масового виробництва сільгосппродуктів треба механізація. Машини, механізми й агрегати, що працюють від електроприводу — це екологічне майбутнє не тільки сільського господарства. Поки що у визначенні справжності екологічної продукції на цей аспект не звертають особливою уваги — до пори до часу. Не важко передбачити, що в майбутньому стандарти для визначення натуральності продуктів включатимуть і таку складову, як вид техніки, що застосовували для їхнього вирощування.

Зараз людство перебуває на початку нової ери — масового переходу з бензинно-дизельного на електроприводний транспорт. Розпочали з легкових автомобілів — з важкою технікою у цьому плані складніше, оскільки вона більш енерговитратна. Поки що не навчилися «упаковувати» необхідну для тривалої роботи кількість енергії в акумулятор, щоб той був розміром не більшим нинішнього бензобаку. Втім, гадаю, що й до цього скоро дійте науково-технічний прогрес, аби не заважали.

Інша справа, що в полі майбутнього взагалі не буде техніки у сучасному її розумінні. Тобто по ньому не їздитимуть трактори, машини та комбайни, оскільки сільське господарство перейде на нові рейки — у прямому й переносному значенні. Зараз таку новацію можна випробувати на експериментальних полях та городах. Передовсім, на ділянках землі видовженої форми. Уявіть собі, що по її боках розташовані дві рейки (на відстані близько 30-40 метрів одна від одної). По них вздовж городу пересувається з одного кінця в інший механізм, до якого причіплюється, як змінні насадки, різноманітне сіль­ськогосподарське знаряддя — те ж саме, що зараз чіпляють до тракторів та комбайнів — плуги, культиватори, сіялки, поливалки, косарки… Словом, всі прилади й агрегати необхідні для обробітку ґрунту, сівби (посадки), поливу, знищення шкідників та збору врожаю.

Приводитиметься в дію цей рейковий механізм — енергією сонця. Уявіть собі город чи поле повністю накритий багатьма сонячними батареями, які наче велетенські жалюзі можуть прокручуватися вздовж своєї осі. Потрібне рослинам сонце — батареї повертаються до нього руба й пропускають природну сонячну енергію. У спекотну погоду, коли сонця стає забагато й виникає загроза вигорання с/г культур — батареї розвертаються так, щоб створити тінь для рослин. Водночас, самі акумулюють сонячну енергію, яка потім використовуватиметься для роботи згаданих вище пересувних рейкових механізмів.

Такий принцип застосовуватиметься під час опадів — дощу та снігу. Наприклад, потрібна землі волога — коли йде дощ, батареї розвертаються ребром догори. Забагато опадів — батареї повертаються в горизонтальне положення, утворюючи накриття, по якому вода стікає в спеціальні резервуари обабіч поля. Потім її використовують для поливу при посуші. Так само можна регулювати процес випадання, а головне танення снігу. Скажімо, навесні уповільнити танення перекривши батареями доступ сонячних променів, аби якомога довше зберегти сніговий покрив й убезпечити ґрунт від весняних заморозків. А ще дуже важливо — батареї-жалюзі зможуть захистити рослини від граду, буревіїв, вивітрювань та інших подібних явищ природи.

Адже сонячні жалюзі-батареї здатні не тільки обертатися довкола своєї осі, а й підніматися та опускатися до землі на потрібну висоту, залежно від нагальних потреб тієї чи іншої пори року. Таке конструктивне рішення дозволить створювати на поверхні ґрунту замкнений простір, в якому можна регулювати вологу та температуру. Останню — шляхом надування під дане покриття теплого повітря. Динамічне регулювання висоти — від поверхні землі до «стелі» дозволить «кочегарити» зі значно меншими витратами енергії. Погодьтеся, одна справа нагрівати теплицю двометрової висоти, інша — простір заввишки 50 сантиметрів. Якщо для потрібного обігріву енергії, зібраної сонячними батареями видасться замало, то можна використовувати силу вітру, розставивши по краях поля чи городу вітряки-електрогенератори.

Словом, у такий спосіб город чи поле поступово перетворюється на велетенську розсувну теплицю, в якій можна регулювати температурний режим та доступ вологи. Причому, така конструкція теплицею ставатиме в холодну пору року, а в теплу — знову звичайним полем. Більше того, мікроклімат можна буде змінювати залежно від часу доби — уночі землю накривати і гріти — вдень відкривати й провітрювати.

Звісно, поки що все вищеописане реальне для окремих городів та експериментальних полів з особливо вибагливими сільгоспкультурами, а також тих господарств, які спеціалізуються на вирощуванні екологічно чистої продукції. Поки що...

Олександр НАКАЗНЕНКО
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com