Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Рейтинги і перспективи

Соціологічна група «Рейтинг» провела дослідження поточних електоральних переваг громадян України.

Як зазначили соціологи, триває падіння рейтингу Президента Віктора Януковича і Партії регіонів.

Якби вибори у Верховну Раду проходили у кінці травня 2011 року, то 32% опитаних однозначно взяли б в них участь, ще 35% швидше взяли б участь. Активність по виборах президента дещо вища : 36% опитаних однозначно взяли б в них участь, ще 36% швидше взяли б участь.

Якби вибори до парламенту проходили у кінці травня 2011 року, 22,8% опитаних (серед тих, хто взяв би участь у виборах) проголосували б за Партію регіонів, 18,8% — за «Батьківщину», 9,3% — за Фронт змін, 5,5% — за ВО «Свобода», 5,5% — за «Сильну Україну», 4,5% — за Комуністичну партію і 4% — за партію «Удар» Віталія Кличка.

Ще 2,2% виборців підтримали б Цивільну позицію, 1,2% — Народну партію, 1,1% — «Нашу Україну». Інші партії підтримали б 4,4% виборців, не підтримали б жодну з партій (проти усіх) — 11,7%, не визначилися з вибором — 9%.

Таким чином, якби вибори проходили у кінці травня і прохідний бар’єр залишився б на рівні 3%, до парламенту потрапили б сім партій: Партія регіонів, Батьківщина, Фронт змін, ВО Свобода, Сильна Україна, КПУ і УДАР. У разі підвищення бар’єру до 5% — тільки п’ять партій без комуністів і Удару.

Якби вибори президента проходили у кінці травня 2011 року, 22,5% опитаних (серед тих, хто взяв би участь у виборах) проголосували б за Віктора Януковича, 18,4% — за Юлію Тимошенко, 10,1% — за Арсенія Яценюка, 7,1% — за Сергія Тигипка, 5% — за Віталія Кличка, 3,6% — за Олега Тягнибока.

Інших кандидатів підтримали б 6,8% виборців, не підтримали б жодного (проти усіх) — 8,7%, не визначилися з вибором — 12,1%.

Як зазначають соціологи, ключова тенденція — продовження зростання числа опитаних, які не підтримують жодну партію (з 7% в грудні минулого року до 10% в березні і до 12% в травні).

Крім того, зменшилися рейтинги Януковича і Партії регіонів (з 26 до 23%). Найбільш відчутних втрат Янукович зазнав в базових регіонах — на Півдні і Донбасі, де росте кількість тих, що не визначилися і «проти усіх». Трохи втратили Тимошенко і Яценюк (при цьому рейтинги партій практично не змінилися). Як кажуть соці­ологи, на заході, де найбільше втратила лідер Батьківщини, Яценюк свої позиції поліпшив. Позиції Свободи залишаються стабільними (6% — в березні і 5,5% — в травні).

korrespondent.net

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com