Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Понизили рівень демократії

Міжнародна правозахисна організація Freedom House, штаб-квартира якої знаходиться в США, завершила роботу над звітом про стан демократії і прав людини в Україні після першого року правління Президента Віктора Януковича.

У документі, наявному в розпорядженні «Коммерсантъ-Украина», відзначається зниження рівня демократії та формування в нашій країні «нездорової політичної обстановки». На думку експертів Freedom House, це виражається в «лобіюванні правлячого угруповання власних інтересів при відсутності в країні політичної сили, здатної грати роль опозиції». При цьому наголошується, що в незалежних медіа панує тривога, оскільки вони перебувають «під інтенсивним тиском правлячих структур».

Стурбованість правозахисників також викликало посилення ролі СБУ. У звіті згадується візит співробітника цього відомства до ректора Українського католицького університету Бориса Гузяка з проханням застерегти студентів від участі в мітингах, восьмигодинне затримання в аеропорту «Бориспіль» представника Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланге, а також збір інформації про діяльність і джерела фінансування неурядових організацій, зокрема міжнародного фонду «Відродження».

«Віктору Януковичу необхідно переконати громадянське суспільство і опозицію в тому, що СБУ не буде використовуватися для вибіркового переслідування якої політичної вендети», — говориться у звіті.

У звіті Freedom House містяться рекомендації керівництву України припинити переслідування політичних опонентів, зменшити роль СБУ, відмовитися від ініціативи регулювання електронних ЗМІ, забезпечити проведення парламентських виборів 2012 року відповідно до міжнародних стандартів, а також відправити у відставку міністра освіти Дмитра Табачника як «джерело розбрату в сфері освіти та мовної політики. «Крім цього, Freedom House рекомендує Євросоюзу прискорити підписання з Україною угоди про зону вільної торгівлі та спростити візовий режим для її громадян.

zik.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com