Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Подвійне громадянство: загроза чи спосіб виживання?

Румунія вже видала близько 50 тисяч паспортів українським громадянам. Ще з кінця 90-х владі Чернівців «б’ють на сполох» з приводу того, що українські громадяни в області масово отримують румунські паспорти.

«А після заворушень в Молдові, коли офіційний Кишинів звинуватив в них Румунію, Бухарест ще більш спростив процедуру видачі паспортів на територіях, що пе були забрані у Румунії в 1940-му», — розповів народний депутат України Г.Москаль. 

«Для цього створена спеціальна комісія при Мінюсті, якій, по суті, потрібний лише один документ — свідоцтво про народження когось з предків на території Румунії до 1940 року. Не потрібне навіть знання румунської мови», — додав він.

Офіційно румунськими громадянами стали 3,5 тисячі буковинців, за неофіційними даними — вже 50 тисяч чоловік, пише газета. 

При цьому більшість з їх власників українські паспорти не здавали, що є порушенням наших законів. 

«А навіщо? Адже вони роблять це не з великої любові до Румунії, а тому, що це фактично паспорт громадянина Євросоюзу», — пояснив Москаль. 

«І потім, відповідальності-то ніякої! Ну, знайдуть румунський паспорт — і що? Звільнять з держслужби або не дадуть бути депутатом. А якщо я вантажник або торговець, яка мені різниця”?! — сказав він.

У Румунії офіційно заперечують намір возз’єднувати території. «Румунія як державу ніколи не ставила це питання про об’єднання тих, що були румунський територій», — говорить сенатор від партії Велика Румунія І. Ілашку.

Проте в програмах усіх парламентських партій написано про це об’єднання. Геополітичний проект Великої Румунії включає, окрім території нинішньої Румунії, Молдову, деякі угорські, сербські землі, а також українські — Північну Буковину і частину Одеської області.

У Україні реальної загрози з боку румунських реваншистів на офіційному рівні не бачать. «Загрози територіальної цілісності України немає», — упевнений нардеп-дипломат з Партії регіонів Леонід Кожара.

«Румунські паспорти — це неприємний момент для України, але не більш. У довгостроковій перспективі це взагалі не проблема, оскільки рано чи пізно у усіх українців, як і у іншої Європи, буде єдиний паспорт ЄС», — сказав він.

***

Представники влади розводять руками: хоча подвійне громадянство в Україні заборонене, вплинути на ситуацію практично неможливо, пише російська Незалежна газета. Експерти жартують, оцінюючи її як «індивідуальну інтеграцію в ЄС» тисяч громадян країни. Але цілком серйозно застерігають про проблеми, з якими може зіткнутися офіційний Київ, коли з’ясується, що рахунок йде на сотні тисяч і населення окремих областей майже повністю складається з громадян сусідніх держав.

Вимоги до кандидатів на отримання другого паспорта мінімальні. Вони повинні підтвердити національне походження або факт проживання сім’ї на територіях, які колись були частиною Румунії або Угорщини.

Враховується також знання мови, історії, культури і традицій, хоча ці чинники є другорядними. «Найскладніше питання виникло в стосунках з Бухарестом, де знайшли вплив політичні сили, орієнтовані на відтворення Великої Румунії. Паспортизація громадян Молдавії і частини України розглядалася як частина цього плану», — сказав керівник Інституту української політики Костянтин Бондаренко. Він відмітив, що це викликало стурбованість офіційного Києва: «Офіційних даних про кількість виданих паспортів немає. Українські чиновники неофіційно говорять мінімум про 30 тисяч, румунська сторона наполягає, що документів в 10 разів менше». У травні це питання обговорювало в Бухаресті міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. Але експерти стверджують, що після візиту ситуація не змінилася: тіньова паспортизація триває.

Тим часом в Угорщині з 1 січня цього року набули чинності поправки до законодавства, які дозволяють багатьом жителям Західної України обзавестися другим паспортом. За даними місцевої влади, в Закарпаття проживають близько 150 тис. осіб, які можуть претендувати на угорське громадянство. Навесні депутат Європарламенту від Угорщини Бела Ковач з гордістю сказав в інтерв’ю, що щопівгодини надходить  новий пакет документів на отримання громадянами України угорського паспорта. До літа скандал вибухнув в Будапешті, де опозиція звинуватила владу в безвідповідальному ставлення до роздачі національних паспортів. Експерт Эндре Сведник пояснив ВПС ситуацію: «Проблеми можуть з’явитися пізніше, тому що угорський уряд хоче, щоб ці угорські меншини залишалися на тих територіях, де вони живуть зараз. Але вони, можливо, захочуть емігрувати в Угорщину».

Замголови української Верховної Ради Микола Томенко вважає, що ця проблема має і зворотну сторону: батьківщину можуть з легкістю залишити десятки тисяч українців, що тільки ускладнить демографічні проблеми і створить кадрову кризу. У МЗС відмічають, що ніяких можливостей вплинути на ситуацію немає.

«У Конституції сказано, що в Україні діє одне громадянство. Але в законодавстві немає ніяких заходів, що захищають цю норму Основного закону. Припустимо, ми виявимо громадян, що незаконно отримали другий паспорт. І що з цим робити? Позбавити їх українського громадянства? Можна, але це такий складний і трудомісткий процес, що цим ніхто не стане займатися», — пояснило джерело в дипломатичних кругах. Він зазначив, що теоретично проблема знаходиться в зоні відповідальності МВС, проте міліція нічого зробити не може. Співрозмовник нагадав, як в 2008 році, після конфлікту в Абхазії і Південній Осетії українська влада задалася метою виявити «п’яту колону» власників російських паспортів. Але почата в Криму кампанія швидко зазнала фіаско.

І тоді, і зараз багато експертів говорять про головну проблему повзучої паспортизації — загрозу сепаратизму. Закарпатський політолог Олександр Гавриш відмітив, що Словаччина і Румунія, де, як і в Україні, проживають нацменшості угорців, різко негативно відреагували на нововведення в законодавстві сусідньої країни. Україна промовчала, а це означає, що в майбутньому держава може зіткнутися з проблемою контролю над територією, заселеною громадянами сусідньої держави. «Для цього досить, щоб культурні гасла еволюціонували в політичні», — вважає політолог, відмічаючи, що основою для цього може стати невдоволення сотень тисяч громадян рівнем свого життя у межах України.

Керівник громадської організації «Європейський будинок» Павло Грицак вважає, що пересічні громадяни, прагнучі отримати паспорт держав — членів ЄС, найменше винні в ситуації, що склалася. Вони діють виходячи з інтересів своєї сім’ї, майбутнього своїх дітей : «Україна не створює їм умов для самореалізації, для нормального життя. Не вистачає робочих місць, і при цьому звужуються можливості для ведення малого бізнесу. Скорочується держзамовлення у внз, а незабаром вища освіта в Україні взагалі може стати недоступною для пересічних громадян. Люди вимушені шукати інші способи забезпечити гідну якість життя».

Грицак вважає, що державі слід в першу чергу звернути увагу на обставини, в яких проходить так звана паспортизація: «Чому це робиться таємно? Якщо ми партнери з ЄС, говоримо про створення зони вільної торгівлі, безвізовий режим, про асоційоване членство, то повинні поступати по-партнерски, діяти транспарентно. До чого ця логіка дрібних злодіїв: так, ми знаємо, що в Україні заборонено подвійне громадянство, але нишком видаємо паспорти — ми нічого не порушуємо, це внутрішня проблема самої України». На думку експерта, такий підхід може свідчити про наявність подвійного дна у самої ідеї паспортизації, яка підноситься як форма захисту інтересів частини свого народу, що проживає за кордоном.

«У Україні проживає величезна община поляків, і Варшава знайшла простий і ясний спосіб надання преференцій: довівши спорідненість, українські громадяни отримують «карту поляка», яка спрощує, зокрема, візові процедури. Це дійсно коректний і партнерський по відношенню до Києва спосіб вирішення проблеми. Чому так не поступають Румунія і Угорщина»? — зазначив Грицак.

Багато експертів в Києві вважають, що до списку «підозрілих партнерів» слід було б додати і Росію, і Ізраїль, і США. Паспорти цих держав отримують не лише пересічні громадяни, але й багато високопоставлених чиновників. Явище таке поширене, що боротися з ним вже практично неможливо, вважають аналітики. «Боротися — безглуздо. У глобалізованому світі громадянство — річ дуже умовна. Можливо, Україні слід було б визнати існуюче положення і дозволити подвійне громадянство», — вважає Костянтин Бондаренко.

Нещодавно з такою ж ідеєю виступив депутат Верховної Ради від опозиції Геннадій Москаль: «Владі слід на офіційному рівні визнати, що одне громадянство в Україні є тільки де-юре. Де-факто в нашій країні давно існує подвійне громадянство». Він розкритикував позицію політиків, які побоюються, що сусідні країни, роздавши українцям паспорта, пред’являть до України територіальні претензії: «За даними МЗС, з 2007 по 2011 рік посольство України в Молдові надало українське громадянство 6907 особам. Нікому не спадає на думку, що Україна може почати військові дії проти Молдови під приводом захисту своїх громадян».

Депутат, як і багато його колег, виходить з того, що Україна повинна створити для своїх громадян такі умови, при яких загроза сепаратизму була б неможливою. Експерти звертають увагу, що доки тенденція розвивається в протилежному напрямі. Діючи незграбно у сфері гуманітарної політики і надмірно жорстко в економічній сфері, держава посилює внутрішні конфлікти в суспільстві.

Цей факт був зафіксований Київським міжнародним інститутом соціології (КМИС), який провів два спеціальні дослідження за замовленням Інституту з прав людини, протидії екстремізму і ксенофобії. З’ясувалося, що з лютого по червень поточного року рівень регіональної нетерпимості в Україні значно збільшився. В цілому по країні 44% громадян налагоджені толерантно по відношенню до жителів усіх регіонів, ще 26% не змогли точно сказати, чи є в країні території, що викликають негативне відношення. Але приблизно п’ята частина жителів південних і східних областей однозначно назвали регіоном-антагоністом Західну Україну, багато хто заявив, що було б краще, якби західні області відокремилися. Негатив у зворотному напрямі виразило удвічі менше жителів західних областей.

Лінії напруга усередині країни, що посилюється на тлі економічних проблем і невирішеності гуманітарних і соціальних питань, створює зараз головну загрозу цілісності України, приходять до висновку експерти. Вони вважають, що громадянство інших країн, яке незаконно отримують українці, в цій ситуації може в майбутньому зіграти роль детонатора.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com