Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Відновили фінансування

Москва продовжить фінансово підтримувати Чорноморський флот, повідомив глава департаменту зовнішньоекономічних і міжнародних зв’язків мерії Москви Сергій Черемін.

Раніше в мерії анулювали кошторис цієї міжнародної програми, яка була ключовою для градоначальника Юрія Лужкова, пояснивши, що витрати «йшли по кривій схемі», пише газета «Коммерсантъ».

Проте потім в мерії усвідомили, що програма — політичний актив не тільки пана Лужкова, але і Сергія Собяніна, розкидатися яким перед виборами було б нерозумно.

7 вересня фінансування цієї програми було анульовано поправками до міського бюджету на 2011 рік. Виконавець програми — фонд Москва-Севастополь позбувся раніше виділених 6 млн руб. з формулюванням про те, що «витрати йшли по кривій схемі».

Згодом Черемін заявив, що підтримка Москвою «співвітчизників, військовослужбовців та ветеранів у Севастополі» буде збережена «в повному обсязі». При цьому бюджетні кошти повинні піти безпосередньо до Будинку Москви в Севастополі (створений в 2006 році структурний підрозділ мерії), а матеріально-технічною підтримкою самого флоту місто займатися не буде, запевнив чиновник.

Член комітету Держдуми у справах СНД і зв’язків зі співвітчизниками Костянтин Затулін вважає заяву мерії «хорошою міною при поганій грі». За даними пана Затуліна, у столичній мерії ще в кінці 2010 року вирішили фінансувати програми фонду безпосередньо через Будинок Москви в Севастополі, однак «до цього дня ні копійки там не отримали».

Наразі у столичній мерії поки дійсно не уявляють собі схему роботи програми. Принаймні, напередодні голова севастопольської місь­кої держадміністрації Володимир Яцуба заявив, що його запросили до Москви до Сергія Собяніна для обговорення можливої схеми виплат сім’ям моряків і військовим пенсіонерам. При цьому пан Яцуба заявив, що прямі виплати пенсіонерам і морякам від структур іншої держави суперечать податковому кодексу Україні.

Нагадаємо, раніше Мер Москви Сергій Собянін вирішив не фінансувати Чорноморський флот РФ у Криму, що було ключовою міжнародною програмою попереднього мера Юрія Лужкова.

При цьому Лужков регулярно відвідував Крим і не приховував, що ця програма для нього — політичний ресурс. Так, він неодноразово ставив під сумнів приналежність Севастополя Україні. У червні 2008 року Київ навіть оголосив Юрія Лужкова персоною нон ґрата.

***

Голова Севастопольської міськради Юрій Дойников сподівається, що Чорноморському флоту РФ незабаром стане вигідно ремонтувати кораблі в Україні і підприємства судноремонтної промисловості міста одержать замовлення від Міністерства оборони Росії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Ю.Дойников заявив журналістам у перерві пленарного засідання сесії міськради.

“На сьогодні факти свідчать про те, що ремонти кораблів Збройних сил Росії проводяться де завгодно, крім України. Ось ми мали офіційну інформацію про те, що були ремонти шести кораблів у Болгарії. Є питання, напевно, двосторонні. Питання міждержавної взаємодії — звичайно, це компетенція державних органів влади, не місцевих органів самоврядування. Але я можу висловити своє побажання: звичайно, це потрібно робити. Розумієте, коли флот базується тут і є перспектива до 2042 року, то економічно безглуздо не мати тут ремонтної бази», — сказав Ю.Дойников.

За словами голови міськради, у зв`язку з цим необхідно вирішувати питання на організаційному і законодавчому рівнях. «Напевно, потрібно вирішувати питання, пов`язане з податком на додану вартість. Розумієте, коли роботи проводяться у Севастополі, виникають питання, пов`язані з так званими ввізним і вивізним ПДВ. І ці питання необхідно врегульовувати на рівні держави. Коли вони будуть врегульовані, будуть всі можливості для того, щоб ремонтувати флот тут», — зазначив Ю.Дойников.

Ю.Дойников вважає, що «суто економічно це вигідно для росіян. Якщо дивитися на собівартість продукції, а не дивитися на політику».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com