Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Мобільні телефони можуть провокувати рак мозку

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) вперше заявили про можливий зв’язок використання мобільного телефону з розвитком раку мозку. Ймовірно, ризик виникнення злоякісної пухлини збільшується від використання стільникових телефонів, визнали вони, вивчивши дослідження на цю тему, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Водночас докази взаємозв’язку між дзвінками по мобільному телефону і виникненням раку «недостатньо визначені для якихось серйозних висновків». Про ці висновки нещодавно оголосила група з 31 науковця, що представляють 14 країн на засіданні Міжнародного агентства із вивчення раку (IARC).

У компетенції фахівців IARC надати мобільним телефонам один з таких статусів: «канцерогенні», «напевно канцерогенні», «можливо канцерогенні» і «не канцерогенні». Експерти зупинилися на третьому варіанті — «можливо канцерогенні» – через вірогідний зв’язок з виникненням раку головного мозку типу гліоми.

Раніше ВООЗ стверджувала, що доказів причетності випромінювання від мобільних пристроїв до виникнення у людей раку головного мозку не існує взагалі.

Нова ухвала може змусити ВООЗ переглянути правила використання телефонів, проте, за словами науковців, для того, щоб дати точну відповідь щодо зв’язку випромінювання мобільників з виникненням раку мозку, необхідно провести ще багато досліджень.

«Переглянувши практично всі актуальні свідчення, робоча група класифікувала високочастотні електромагнітні поля як потенційно канцерогенні для людини», — заявив Джонатан Самет, голова групи вчених IARC, які займалися цим питанням. За його словами, є свідчення того, що «мобільне» випромінювання може призвести до розвитку гліоми — одного з видів пухлини головного мозку.

Водночас один з керівників Центру з вивчення ракових захворювань у Великобританії Ед Йонг сказав, що небезпека захворювання раком серед абонентів мобільного зв’язку досить низька.

«Висновок ВООЗ означає, що існують деякі експериментальні дані, які вказують на зв’язок між раковим захворюванням і стільниковими телефонами, проте їх ще недостатньо для того, щоб робити однозначні висновки», — зазначив він.

За його словами, результати багатьох досліджень не показали існування зв’язку між раковими захворюваннями і стільниковими телефонами. «Ризик захворювання на рак у тих, хто користується стільниковим зв’язком, і тих, хто не користується, однаковий, і кількість хворих (на рак) останніми роками не збільшилася, незважаючи на різке збільшення абонентів стільникового зв’язку у 80-ті роки минулого століття», — зазначив Йонг.

Про те, що постійна дія радіочастотних сигналів може негативним чином позначитися на здоров’ї людини, вчені говорили неодноразово. Крім того, багато власників телефонів скаржаться на різні побічні ефекти від стільникового зв’язку: часті головні болі, втрата пам’яті і концентрації, напруга в барабанних перетинках і раптові напади втоми.

Так, раніше повідомлялося, що надмірне використання мобільних телефонів, ноутбуків і смартфонів «убиває» лібідо, помножує неврози і шкодить сексуальному життю людини. За даними наукового журналу Fertility and Sterility, надмірне використання мобільного телефону псує якість сперми: сперматозоїдів стає менше, вони недостатньо сильні і недостатньо швидкі. Фахівці визначили, що ті, хто лягає в ліжко з комп’ютерами або смартфонами, менше кохаються.

Крім того, як з’ясувалося, мобільні телефони покриті у 18 разів густішим шаром активних бактерій, аніж ручки спуску зливних бачків чоловічих туалетів. У результаті аналізу проб, узятих з 30 апаратів, виявилось, що сім телефонів містять високі або загрозливі рівні наявності бактерій, а на одному їхня концентрація виявилася такою високою, що користування ним могло призвести до серйозного розладу травлення.

Крім того, за результатами досліджень, усього десять хвилин розмови по мобільному телефону можуть вплинути на мозок людини.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com