Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Таємниця Караваджо

Розкрито секрет великого італійського живописця Відродження Мікеланджело Караваджо: в основі його картин — фотографія.

З такою сенсаційною заявою виступила дослідник флорентійського інституту Sachi Лапуччі.

За її словами, Караваджо перетворив свою майстерню на темну кімнату з невеликим отвором в стелі, через який за допомогою двоопуклої лінзи та увігнутого дзеркала відображалися предмети, що художник переносив на полотно.

Проте сенсаційне від­криття полягає не в цьому, оскільки відомо, що так звана «камера обскура» широко використовувалася середньовічними художниками для створення ескізів. Вона була описана ще в працях Леонардо да Вінчі (фокус, ракурс, перспектива, якими він сам користувався в своєму живописі).

Караваджо ж винайшов спеціальний порошок зі світляків, що дозволяв йому працювати в абсолютній темряві. Після ретельної експертизи і аналізу полотен художника Лапуччі виявила на них сліди флуоресціюючих фоточутливих субстанцій.

Таким чином, як вважає дослідник, Караваджо, за допомогою цього порошку, що «світиться»,  і використовуючи «темну»,  отримував короткочасні флуоресцентні зображення предметів прямо на полотні, тобто аналог фотографії, яка складала базу для кінцевої картини, написаної маслом.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com