Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КВАРТИРУ ЗАБИРАТИМУТЬ ЗА БОРГИ

Якщо борг перевищує 10 мінімальних заробітних плат, він може бути погашений за рахунок нерухомого майна — вважає партнер юридичної компанії Сергій Алексеєв.

Зростання заборгованості населення за комунальні послуги змусить комунальників незабаром подавати значно більше судових позовів про стягнення боргів. При цьому вони орієнтуватимуться на нерухоме майно, як гарантію погашення заборгованості. У разі доведення до суду справи про погашення комунального боргу, суд видасть наказ про негайне його стягнення. І, якщо борг перевищує 10 мінімальних заробітних плат, він може бути погашений за рахунок нерухомого майна.

Існують справи, коли суд не розглядає її по суті, якщо борг незаперечний. Він відразу ж видає наказ про його стягнення. Сюди відноситься заборгованість по виплаті аліментів, затримана працедавцями заробітня плата працівникам, а також компослуги.

Адже послуга нарахована, але не сплачена. Суд видає наказ і комунальники можуть відразу примусового стягати борг» — підкреслив юрист. Він також зазначив, що Цивільний кодекс передбачає деякі особливості вилучення нерухомого майно в рахунок погашення заборгованості.

Накладення стягнення на житло — виняткова міра. Як правило, виконавча служба повинна зробити усе, щоб не відбирати житло. Крім того, суд, накладаючи стягнення, зобов’язаний прописати, хто займатиметься цим питанням, хто за це відповідає. Проте, на практиці ця норма, на жаль, не працює.

За словами юриста, боржникам, у яких комунальний борг перевищує суму 10 мінімальних зарплат (понад 10 тис. грн.) необхідно погасити хоча б частину суми. Оскільки державний виконавець у такому разі може без істотних ускладнень виставити житло на продаж, а виручені засоби передати комунальникам. Хоча на практиці таких випадків — одиниці.

Саме тому юрист наполягає — не нехтувати наявністю боргу і не зловживати терпінням комунальних служб.   SV — Development

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com