Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НЕВДОВОЛЕННЯ НАРОСТАЄ

Видання відмічає, що час, проведений лідером ПР і його командою у керма влади, зробив неможливе: підтримка Януковича рухнула, зменшившись вчетверо, а Донецьк став прообразом бунтуючого Києва зразка 2004 року. Тепер тут сотнями збираються чорнобильці і пенсіонери, обурені тим, що влада покусилася на їх пільги.

Земляки Президента оголошують голодовки, ставлять на вулицях намету, які знищують деякі молоді люди і міліція. Більше того, в зіткненнях вже з’явилися людські жертви — під час зносу одного з наметів помер Геннадій Конопльов, 70-річний маніфестант.

Проте варто почати: в результаті цих акцій схід України може знову стати «червоним поясом» — традиційною електоральною базою комуністів. Таким Донбас вже був до того, як Янукович на початку 2000-х в ранзі місцевого губернатора перетворив свою малу батьківщину на фундамент влади — спершу Леоніда Кучми, а потім і своїй.

Тепер настав час відкату: за даними соціологів, тільки за останні п’ять місяців підтримка КПУ в регіоні виросла з 2,6% до 9,6%. При цьому Янукович і ПР втратили тут максимальну кількість голосів підтримки в країні.

Сьогодні схід налаштований рішуче. «Нас заганяють в стійло, але ми там не будемо. Народ — єдиний, хто повинен впливати на владу, і ми нагадаємо про це», — говорить Ігор Запрудський, глава Незалежної профспілки підприємців Луганщини, представник координаційної ради Народної ради України — ради, створеної протестуючими чорнобильцями.

Микола Левченко, регіонал і секретар міськради Донецька, хоч і співчуває чорнобильцям, але упевнений, що ними управляють. «Я виходив до цих людей і відчув невиправдану агресію, яка незрозуміло куди може вилитися», — попереджає він.

У свою чергу незалежні спостерігачі бачать за масовими акціями протестів на сході України не підступи політиків, а невдоволення простих українців. «Перший час у них [чорнобильців] навіть не було координаційного центру. І в Донецьк вони з’їжджалися самі, у них дуже сильна солідарність», — розповідає Олексій Мацука, директор донецького Інституту інформації.

Причому ліквідатори виступають як передовий загін невдоволеного Донбасу. За словами місцевих жителів, з якими вдалося поспілкуватися Кореспондентові, Янукович викликає відторгнення усе у більшого числа східних українців, причому не лише в шахтарській столиці, але і в інших великих містах регіону. Ярослав Гребенюк, луганський журналіст, власник сайту Lugansk. Медіа стиль, говорить, що місцеве населення почало серйозно критикувати владу десь з початку 2011-го. Мовляв, в перший рік знаходження Януковича в кріслі Президента на сході ще були упевнені, що при лідерові ПР життя в регіоні покращає. Але як тільки стало зрозуміло, що усе йде навпаки, соціальна напруга почала рости. На думку експертів, нинішні протести, швидше за все, скоро затихнуть. Адже вони засновані на меркантильному інтересі однієї категорії громадян, і Кабміну досить буде відновити колишні виплати, щоб вибити соціальну базу з-під бунту.

Мацука відмічає, що донецька влада вже почала промацувати грунт в групах, небезпечних з точки зору соціального вибуху, — афганців, аграріїв. З їх лідерами, мовляв, вже підписані меморандуми про співпрацю. А чорнобильців влада постарається зробити маргіналами.

Політолог Вадим Карасьов же вважає, що за протестуючими стоять групи у владу, прагнучу відправити у відставку Азарова. І як тільки цей результат буде досягнутий, усе втихомириться. Проте подібне заспокоєння сходу не стане ознакою того, що Янукович повернув собі контроль над регіоном. Місцевий електорат упевнено дрейфує у бік від партії влади. Земляки Президента або стають байдужими до політиків, або повертаються до «істинних цінностей» — комуністів, надзвичайно популярних в Донбасі в 1990-х роках.

Згідно з останніми даними КМІС, за останні п’ять місяців рейтинг КПУ в регіоні виріс в три з половиною рази. В результаті сьогодні вже кожен десятий місцевий житель готовий віддати голос за Симоненка і його партію. А це може ослабити владну вертикаль вже восени наступного року, після парламентських виборів. «Протестні настрої збільшуватимуться, пішли безповоротні процеси. Владу не хоче чути свій народ», — попереджає Микола Козюберда, голова Конфедерації вільних профспілок Луганської області.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com