Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЦІНА ГАЗУ — 416?

Уряд подасть у Верховну Раду проект держбюджету на 2012 рік з ціною імпортного газу 416 доларів за 1 тис куб м. Про це повідомив сьогодні, 14 грудня, на прес-конференції перший віце-прем’єр, міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, передає «Інтерфакс-Україна».

За його словами, українські групи продовжують вести активні переговори з Російською Федерацією щодо ціни на газ.

Клюєв зазначив, що у разі досягнення домовленостей про зниження ціни на газ своєчасно буде відкоригований держбюджет наступного року.

Також Клюєв повідомив, що уряд України заклав в проекті держбюджету на 2012 рік до його другого читання зростання ВВП 3,9%. За його словами, уряд планував закласти вище зростання ВВП до держбюджету, але під впливом МВФ вирішили його понизити до 3,9%.

Клюєв зазначив, що всі основні макропоказники проекту держбюджету, який буде поданий у Верховну Раду, відповідають тим, що прогнозувалися ще у вересні.

Як повідомлялося, законопроект про держбюджет 2012 ухвалено в першому читанні 20 жовтня. Спочатку до бюджету було закладено зростання ВВП на рівні 5%.

Раніше ЗМІ повідомляли, що прем’єр Микола Азаров доручив готувати «жорсткий варіант» держбюджету з ціною на газ не менше 400 доларів за тисячу кубометрів.

Слід зазначити, що 12 грудня глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» до кінця грудня угоди по газу не підпишуть. «Новорічних подарунків не буде», — повідомив Міллер журналістам.

Раніше Міллер заявляв, що очікує оформлення домовленостей з Україною в газовій сфері до кінця року і відзначив суттєвий прогрес у переговорах.

Президент України Віктор Янукович також висловлював надію, що Україна і Росія досягнуть домовленості про ціну на газ до кінця 2011 року. «Це питання сьогодні дуже важливе. Ми ведемо переговори. Сподіваюся, що цього року ми домовимося», — сказав Янукович.

У Партії регіонів упевнені, що бюджет на 2012 рік буде ухвалено після 21 грудня на основі наявної ціни на газ, якщо Україні не вдасться домовиться з Росією.

Ціна російського природного газу, що імпортується НАК «Нафтогаз України» в країну, в першому кварталі 2011 року зросла до 264 дол за 1 тис куб м у порівнянні з 252 дол за 1 тис куб м у четвертому кварталі 2010 року. У другому кварталі 2011  вона, за даними НАК, складала близько 297 дол за 1 тис куб м, в третьому — близько 355 дол за 1 тис куб м, в четвертому — близько 400 дол за 1 тис куб м.

«Газпром» і «Нафтогаз» 21 квітня 2010 року підписали доповнення до контракту на постачання газу, згідно з яким українська сторона отримала знижку в ціні на газ, яка дорівнює величині зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між «Нафтогазом» і «Газпромом», ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив’язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев’ятимісячним запізненням.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com