Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Аргументи проти ГМО

Нині є багато публікацій, що доводять інсталяцію саме ГМО-шних генів в клітини людини, причому в певні тканини.

Так, при проведенні досліджень групою британських генетиків на чолі з Харі Гілбертом з університету Ньюкасла-на-Тайні з’ясувалося, що стороння ДНК може запозичуватися безпосередньо мікрофлорою кишковика (Coghlan, 2004). Про захоплення генів і ГМ-плазмід мікрофлорою кишковика вказувалося в роботах багатьох дослідників (Doerfler, 1995; Schubbert et al., 1994, 1998; Mercer, 1999). Трансгенні вставки були виявлені в слині і мікрофлорі кишковика людини (Mercer, 1999; Coghlan, 2002). Schubbert із співавт. (1998) Вчені давали їжу, що містить плазміди з геном зеленого флуоресцентного білку, вагітним самицям мишей. Сторонні гени були виявлені в крові, селезінці, печінці, мозку, серці і шкірі внутріутробних плодів і новонароджених мишенят. Автори зробили висновок про небезпеку ГМО для потомства. Х.С.Мейсон із співавторами показали високу імунну відповідь у мишей на трансгенну картоплю, модифікований капсидним вірусним білком.

Згідно з повідомленням Морлея від 25 червня 2003 року в Англійському парламенті, в Англії на полях з ГМО сортами рослин були знайдені сорти, що несуть гени стійкості до канаміцину і неоміцину, ампіциліну і амоксицилліну...

Хто спростує досліди російської дослідниці Єрмаковой (її усунули від наукової діяльності, щоб вона не змогла продовжувати дослідження)? Процитуємо її: «В 2005 році я отримала лист з Консультативного Комітету з нових продуктів в Агентстві Харчових Стандартів Уряду Великобританії. Критикуючи мої попередні дані цей відділ протиставив моїм дослідженням тільки одну єдину (!) роботу американських учених Брейка і Евансона по вивченню впливу ГМ-сої на сперматогенез. Проте, вивчивши цю роботу, ми виявили, що американські колеги починали годувати самиць на стадії вагітності, а не до початку спаровування, як це зробили ми в наших експериментах. Але найголовніше, вони не перевірили ГМ-сою на наявність трансгенів, а тільки вказали місце, звідки брали насіння. Як потім з’ясувалося, на цьому полі росла і традиційна культура сої. Відсутність попередньої перевірки ГМ-сої на наявність трансгенів була грубим порушенням при проведенні вивчення впливу цієї культури».

У трьох інститутах Російської Академії Наук (РАН) перевіряли вплив ГМ-сої не лише на лабораторних щурів, але і на мишей і хом’я­ків виду Кемпбелла. Результати були схожими: негативний вплив на статеві органи і репродуктивні функції, порушення гормонального балансу, безпліддя, утворення пухлин, загибель потомства. Були виявлені і порушення в поведінці тварин: високий рівень тривожності і агресії у деяких тварин, порушення материнського інстинкту у 20% самиць, погіршення навчання у тваринок, що вижили.

Під пресом критики виявилися також відомий англійський вчений Пуштай, американські вчені Чапела і Квіст, група Сераліні з Франції, група італійських дослідників під керівництвом Малатести.

Методи селекції сої дозволяють отримати ту ж врожайність при вищих смакових якостях. Але чому контроль якості ГМ продукції проходить в дуже закритих одиничних лабораторіях, так що навіть самі наукові співробітники, що займаються ГМО, не знають подробиць досліджень?

Ви читали про знамениту компанію Монсанта? В основному усі аргументи проти ГМО пов’язані з її агресивною політикою. Чому проводилися випробування, наприклад, ГМ-риса, на дітях? Зокрема, такий експеримент проходив на базі Університету Тафта в Бостоні.

Із стратегічної точки зору імпортні ГМ продукти просто недопустимі. Країни не повинні залежати від джерела ГМ-насіння. Це усім зрозуміло. Організації GeneWatch з Великобританії і «Грінпіс» підтверджують документами більше 300 випадків зараження натуральних продовольчих запасів протягом липня в 2010 році. Генетичне зараження натуральних рослин є величезним і безперервним, досіль суди неодноразово накладали штрафи на фермерів, введених в оману таким зараженням.

Трансгенне насіння Bayer забруднило третину експортного рису в США, що стало причиною закриття Європейським Союзом свого ринку для американського рису. Через це забруднення і закриття ринку Bayer зіткнулася з шістьма тисячами судових позовів. На додаток до вже програних або врегульованих суперечок, Bayer втратила по суду вже 137 мільйонів доларів на користь Riceland Foods (сільськогосподарський споживчий кооператив, відомий у світі роздрібний продавець і переробник рису). У новому позові вказано, що «сумарні економічні втрати у всьому світі у зв’язку з випадком забруднення  ГМ-рисом в 2006 р. були оцінені в розмірі від 741 мільйона до 1,285 мільярдів доларів».

Ви розумієте, що буде з «грунтом» після внесення туди наддоз отрути від шкідників? Це не грунт, там нічого, окрім ГМО не виросте.

Ви читали про шкоду цих самих інсектицидів для людини? Відомо, що практично усі пестициди токсичні для людини. Гліфосат, наприклад, є потужним канцерогеном, який викликає лімфому.

Показана здатність репродуктивних тканин бавовника, стійкого до гліфосату, до дуже високого накопичення цього гербіциду — від 0,14 до 0,48 міліграма/г (80). Це надзвичайно важливо, оскільки такі дози при споживанні будуть смертельними (допустимі дози залишкового гліфосата і його токсичних метаболітов в харчових продуктах в США — 0,02 міліграм/кг сухої речовини).

Стійкість картоплі і тютюну до його дії забезпечується вбудовуванням в геном цитохрому CYP1A1, представника класу P450 цитохромів. В той же час, є немало робіт, присвячених канцерогенним, іммунотоксичним і ембріотоксичним властивостям цієї речовини. І в цьому випадку питання про накопичення цього гербіциду в стійких до нього сортах не привертає уваги розробників.

Далі. Чому Росія відмовилася від постачання ГМ-зерна із США, адже воно дешеве? Чому багато європейських країн чинять опір впровадженню ГМО (французи особливо)? Чому перевірка безпеки ГМО і ГМ-продуктів, в основному, проводиться за гроші їх виробників? За даними, опублікованими в додатку Higher Education до британської газети Times, з 500 вчених, що працюють в біотехнологічній галузі Великобританії, 30% повідомили, що були змушені змінити дані своїх результатів на прохання спонсорів. З них 17% погодилися спотворити свої дані, щоб показати результат потрібний для замовника, 10% заявили, що їх «попросили» про це, погрожуючи позбавленням подальших контрактів, а 3% повідомили, що змушені були внести зміни, що роблять неможливою відкриту публікацію робіт.

Арпад Пуштай, вчений зі світовою популярністю, автор 36 книг, проводив свої дослідження в Rowett Інституті в г.Абердині. У інтерв’ю, яке він дав британській ТБ програмі «World In Action», він сказав, що не треба поспішати і проводити більше випробувань ГМО, підкресливши, що сам не став би їсти ГМ-продукти. Після цього інтерв’ю він був звільнений з Інституту! Після свого звільнення А. Пуштай знайшов приватних інвесторів і провів незалежні дослідження на щурах, яких протягом 10-ти днів годували ГМ картоплею з геном лектину проліска. Отримані результати були шокуючими. У тварин через 10 днів спостерігалися пригнічення імунної системи і порушення діяльності ряду органів: печінки, кишкового тракту, селезінки, мозку та ін. Його дані надалі були підтверджені міжнародною групою 23 учених з 13 країн світу, очолюваною професором Брюссельського Університету Ван Дріше. Власне, результати Пуштаи були представлені в науковій пресі після проведення експериментів і підтвердження заявлених результатів співробітником Абердинського університету С.Івеном.

У іншій серії експериментів при включенні в раціон харчування щурів ГМ-картоплі були виявлені серйозні зміни в шлунково-кишковому тракті щурів.

Як правило, токсичну або аллергенну дію мають трансгенні білки, що забезпечують стійкість рослин-реципієнтів до ураження різними видами комах, грибковим і бактерійними захворюваннями. Стійкість забезпечується дією білків, що мають набір специфічних властивостей. Серед них: ферментативна активність і лектинова активність (призводить до злипання клітин шлунково-кишкового тракту і порушення роботи травних ферментів комах — шкідників); інгібірування рибосомальних білків, що призводить до порушення синтезу нових білків клітинами, що контактують з RIPs; інгібірування функцій травних протеаз і амілаз цільових організмів; формування крізних каналів в клітинній мембрані, що призводить до лізису атакованих цими поліпептидами клітин; проникнення у вигляді фрагментів початкового білку через стінки кишковика і зв’язування з гангліозидами клітинних мембран, що призводить до екзоцитозу клітин різних типів, руйнуванню кров’яних пластинок і супроводжується загибеллю цільового організму.

Щодо сортів томатів, модифікованих генами ізопентилтрансферази, то вони однозначно мають підвищену продуктивність. Показано, що зміст фітогормона зеатина пуринового ряду і його похідних росте. Відомі найсильніші ефекти цих гормонів на клітини людини і ссавців різних типів. Поки допустимі безпечні концентрації використовуваних фітогормонів в рослинних продуктах не будуть визначені, залишається високо вірогідним харчовий ризик з використанням цих технологій.

Американська компанія «Епіцит» повідомила про створення і випробування сорту кукурудзи, що виробляє людські антитіла на поверхневі білки сперми, з метою отримання протизаплідних препаратів. Неконтрольоване перезапилення такого сорту з харчовими може привести до серйозних демографічних наслідків на територіях, де виробляється подібна продукція.

Отже,  існує змова і єдина організація дій світових лідерів, що продають ГМ-продукцію. Наприклад, розглядаючи шість компаній, Dow Chemical, BASF, Bayer, Dupont, Astrazeneca (Syngenta) і Monsanto, ми бачимо контури цієї змови корпорацій і урядів в дозволі використання канцерогенних хімікатів. Деякі з тих же самих хімічних компаній потім вкладають гроші у пошук ліків від раку! Є зв’язок між прибічниками зменшення чисельності населення на планеті у співробітництві з компаніями, які вирощують ГМ-продукцію. Bayer, BASF і Hoechst (сьогодні Aventis) нині інтенсивно розширють свої дослідження в генетиці рослин.

Abdullin.blokpost

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com