Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Орендувати не продавати

Верховна Рада України наступного пленарного тижня не має законного права розглядати в другому читанні проект закону про ринок землі. Про це УНІАН заявив заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко. «Парламент не має ні практичних, ні правових підстав розглядати закон про ринок землі на найближчому пленарному тижні», - сказав він. М.ТОМЕНКО наголосив, що в парламенті не відбулося жодного засідання профільного комітету, під час якого були б розглянута велика кількість поправок, які були внесені до другого читання. При цьому, додав віце-спікер, засідання робочої групи, де нібито розглядалися відповідні поправки, не мають легітимності. «Для того, щоб розглядати закон в другому читанні, потрібно провести відкрите засідання комітету з запрошенням всіх авторів поправок і кожна поправка має бути проголосована», - наголосив М.Томенко. Влада намагається створити правові підстави для можливості скуповування земель декількома фінансово-політичними групами. «Сьогодні потрібно навести порядок на ринку землі, аби не допустити цього», - додав він. Потрібно навести порядок в системі розпаювання земель. За його словами, хаос, який відбувається з виплатами дивідендів селянам, що передали свої паї в оренду, набув критичного характеру. Тому, на переконання віце-спікера, необхідно встановити фіксовані суми, аби вони не різнилися по всій Україні. Ставка, за словами М.Томенка, має становити мінімум 4% і виплачуватися виключно в грошовій формі.

Крім того, додав М.Томенко, орендатори паїв, які здебільшого є представниками великих міст, мали б 1% оренди сплачувати сільським радам і ці кошти мали б направлятися на утримання соціальної інфраструктури. «Не створивши умови для створення державного земельного кадастру та не навівши порядок з орендою паїв, будь-яке форсування ухвалення закону про ринок землі стане фактором, який дорого коштуватиме країні та українському селу», - сказав він.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com