Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Мобільник як засіб контролю

Можна сміливо назвати будь-який мобільний телефон не лише пристроєм для передачі текстових повідомлень і телефонних розмов, але і маячком, який постійно сигналізує «Великому оку» про ваше місцеперебування.

Для простого обчислення місця вашого розташування потрібен мобільний телефон і сім-карта до нього. При цьому активного виклику абонента не вимагається. Щоб відстежувати місце розташування, телефон має бути включеним.  GSM локалізація відбувається шляхом тріангуляції (аби відшукати користувача мобільного телефону на основі сили потоку сигналів). Тріангуляція в геометрії і тригонометрії — процес визначення місця розташування точки шляхом виміру кутів до відомих точок на кінцях. Тріангуляція використовується для зйомки, навігації, метрології, корекції стрільби, при ракетних атаках, або просто для оцінки висоти об’єктів. Обчислення місця розташування мобільного телефону шляхом тріангуляції відбувається через знаходження своєї позиції, коли відомі два візуальні орієнтири. Антенні вежі аналізують сигнал, що посилається мобільним телефоном, а потім визначають, які вежі знаходяться ближче до мобільного телефону.

Місце розташування мобільного телефону оцінюється шляхом порівняння відісланих сигналів мобільним телефоном антенній вежі. Нові мобільні телефони оснащуються GPS (Global Positing System) навігаторами. GPS дозволяє визначати точне місце вашого розташування.

Система відстежування глобального позиціонування (GPS) використовує тріангуляцію для розрахунку місця розташування мобільного телефону. Супутники і мобільний телефон використовується як орієнтири для цієї мети. Система стеження GPS може не лише надавати інформацію про реальне місце вашого розташування, але і також надавати історію раннього переміщення мобільного телефону, оскільки використовує GNSS. 

GNSS (Глобальна Навігаційна Супутникова Система) мережа включає ряд супутників, які посилають сигнали, на аналіз, щоб визначити місце розташування мобільного телефону. Якщо система отримує сильні сигнали від трьох і більше супутників, то місце розташування розраховується точно.

Якщо ж сигнали слабкі точне місце розташування визначити важко. GPS і мобільний телефон це дві можливості для успішного стеження за об’єктом. Таким чином, у сучасному світі не складає особливих труднощів вичислити місце розташування мобільного телефону, а, значить, і його власника. По запиту спецслужб може надаватися інформація про місцезнаходження певного абонента оператором стільникового зв’язку. Ці можливості деякі компанії вирішили використовувати як... додаткові зручні платні сервіси. Це корисно у випадку, коли батьки хочуть знати про місцезнаходження своєї дитини.  Точність обчислення місцерозташування дитини — від декількох сотень метрів до декількох десятків кілометрів. Але є обмеження для пошуку місцезнаходження. Допускається пошук не більше 5-ти мобільних пристроїв і лише за згодою шуканого абонента.

Нерідко трапляються ситуації, коли просто необхідно знати де знаходиться та або інша людина. Це може бути ваша дитина, підлеглий, престарілий родич, невірна дружина, зрештою ваш автомобіль, який викрали зловмисники, та інші варіанти.

Нині є можливість використовувати в якості «жучка» мобільний телефон абонента. Треба лише заздалегідь встановити на нього відповідне програмне забезпечення. Після цього ви зможете визначити місце розташування мобільного телефону  і дізнатися, де знаходиться  сам абонент.

Програма, яка дозволяє визначити координати мобільного телефону, має назву SPS Advanced. Вона дозволяє, за допомогою GPS, визначити місцезнаходження мобільного телефону на нашій планеті у будь-який момент часу. Більше того, вона може автоматично контролювати переміщення мобільного телефону, постійно відстежуючи його місцезнаходження. А, якщо встановити доповнення під назвою SPS RECORD, то з’являється можливість фіксувати координати мобільного телефону в пам’яті будь-якого персонального комп’ютера. Це дозволить, одного дня налаштувавши два пристроя, ніколи більше не витрачати час на пошук потрібного телефону. 

Для цього необхідно придбати додаток SPS Advanced, встановити його на телефон і після цього визначення місцезнаходження мобільного телефону можна вважати простою справою. Нині реалізована можливість автоматично стежити за декількома телефонами, що може бути особливо зручно для організацій, відомств і установ. Тепер знайти місце знаходження телефону вашого співробітника простіше простого.

Компанія Google випустила сервіс Google Latitude. Він надає користувачам, що підключилися до сервісу Google Latitude, можливість спостерігати за переміщенням своїх друзів в реальному часі. Тут також усе залежить від бажання користувачів сервісу. Вони можуть заборонити відстежування свого місцезнаходження певним користувачам або для усіх користувачів. Координати можуть визначатися як на основі найближчих антенних веж, так і по GPS. Цей сервіс абсолютно безкоштовний. Плата стягується згідно з тарифним планом за інтернет-трафік. Очікується, що скоро буде багато схожих сервісів для визначення місцезнаходження людей від інших розробників програмного забезпечення. Такі сервіси не порушують законодавства, оскільки люди самі дозволяють відстежувати своє місцерозташування. З точки зору безпеки людина також вибирає, хто може відстежувати її. 

В інтернеті дедалі частіше з’являються пропозиції про визначення місцезнаходження абонента. Такі пропозиції носять часом шахрайський характер. Зазвичай користувачеві пропонується на сайті щось на кшталт послуги: наприклад, ввести номер телефону шуканого абонента і для того, щоб побачити результат пропонується відправити платне смс-повідомлення на короткий номер. Після відправки повідомлення знімається значно більше сума ніж та, що вказана на сайті. І користувачеві справді висилається результат, але не про точне місцезнаходження, а лише інформація про префікс-зону зареєстрованого абонента. Для визначення префікс-зони існує безліч безкоштовних сервісів. 

Надаючі такі послуги, сервіси по суті усе роблять у рамках закону. Вони виконують вказану на сайті обіцянку про місцезнаходження. Але тільки по префікс-зоні. За це їх покарати не можна.  Ніхто не має права без згоди шуканої особи визначати місцезнаходження і перехоплювати смс-повідомлення. Це порушення закону. Тільки спецслужби за наданими стільниковим оператором даними можуть відстежити місце знаходження абонента і дістати доступ до смс-повідомлень. Для перехоплення смс-повідомлень і визначення місцезнаходження потрібен доступ до устаткування стільникового оператора або спеціально встановлене програмне забезпечення на мобільному телефоні, за яким стежитимуть. Також є можливість перехоплення сигналу GSM відносно недорогим устаткуванням. Радіус дії таких перехоплювачів дуже малий. Зазвичай розрахований на роботу в невеликому приміщення.

Скільки існує стільниковий зв’язок, стільки його користувачі сперечаються, чи прослуховуються телефонні розмови.  Глобальна мережа «Ешалон», що показана в Голівудському бойовику — зовсім не фантастика. Щогодини у світі підслуховують мільйони телефонних розмов по мобільному! Особливо інтенсивно напередодні великих бізнес-форумів, візитів глав великих країн тощо.

І не завжди спецслужби попереджають абонентів про «сезон» підслуховувань. Як правило це робиться тишком-нишком. Про прослуховування абоненти можуть лише здогадуватися. Як же зрозуміти, що мобільний прослуховується? На дисплеї вашого мобільного може з’являтися на декілька секунд  і відразу зникати напис приблизно такого змісту: «шифрування не підтримується». Крім того, на екрані мобільника можуть вискакувати різні значки — наприклад замок з відкритою дужкою або знак оклику. Самі провайдери стільникового зв’язку, коли заходить мова про подібні піктограми, від коментарів утримуються. Проте в їх ліцензіях чітко прописаний обов’язок в екстрених ситуаціях сприяти роботі правоохоронних органів.  Крім того, оператор стільникового зв’язку не має права розкривати організаційні і тактичні прийоми проведення вказаних заходів для абонентів.

Спори користувачів стільникових телефонів зводяться ще до однієї теми: чи можна в принципі довіряти стандарту GSM, який підтримує більшість стільникових операторів? Відповідно до цифрового стандарту GSM, сигнал, що передається в ефірі, закривається криптоалгоритмом (захисником інформації). І прослухати радіосигнал спеціальними сканерами неможливо. Але в ранніх версіях реалізації стандарту шифрування (шумові ефекти) не було передбачене. І як з’ясовується, деякі оператори зв’язку і зараз в цілях економії не купують устаткування, що закриває мовні канали. Тому прослуховувати клієнта стало навдивовиж просто.

Правда, нині поширюються спеціальні програми-шифрувальники, яких можна закачати в телефон.  Вони досить ефективно захищають розмову від сторонніх вух. Проте якість самих розмов при цьому погіршується. Для тих, хто хоче зберегти секретність своїх переговорів, розроблені спеціальні моделі стільникових телефонів з криптозахистом, це — так звані апарати конфіденційного зв’язку. Ними користуються державні структури і силовики, але купити їх можуть і звичайні громадяни. Правда, і коштують такі апарати недешево.

За матеріалами зарубіжних і вітчизняних сайтів

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com