Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Дали багато, а отримали — нуль

Нинішня українська влада, вважає Арсеній Яценюк, віддала кілька «козирних карт», які давали їй можливість домагатися вигідних умов від Москви: «Чим Янукович думав тоді, коли продовжив термін перебування російського флоту на території України на 25 років? Мотивацією було отримання справедливої ціни на газ. І де ця справедлива ціна? Чим думав Янукович, коли пішов на поступки Росії й відмовився від інтеграції України до НАТО? Це козирна карта, якою можна було побити, в тому числі й газову карту».

У цієї влади було два варіанти досягнення справедливої ціни на газ — за столом переговорів або в суді. «Подивіться — деякі європейські країни добилися падіння цін на російський газ завдяки перемовинам або через Стокгольмський суд. Що зробив український президент і уряд? Вони взяли і віддали територію Криму під іноземну військову базу і зменшення ціни на газ так і не отримали», — зазначив він.

«За ті гроші, які Україна переплатила Росії за газ, –зазначив Арсеній Яценюк, можна модернізувати українську ГТС, побудувати термінал  для скрапленого газу та впровадити енергозберігаючі технології».

 «Росіяни нам сьогодні газ продають по $450. Якщо б ми побудували термінал в Чорному морі, який приймає зріджений природній газ, ми б його купували по $300. Тому, в мене просте запитання до сьогоднішнього уряду. З тих грошей, які вони переплатили росіянам, вони могли перебувати ГТС і збільшити її доходи приблизно на 2 млрд доларів вони могли б купувати газ не по $,450 а по $300 і направити близько $3 млрд на модернізацію житлово-комунального господарства для економії енергії. Цього не було зроблено. Обрали шлях, який став найбільш не результативним. І братські відносини з росіянами закінчилися ціною майже в $500 за 1 тисячу кубометрів газу», — підкреслив Арсеній Яценюк.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com