Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Важко злізти з газової голки

Україна могла би відмовитися від російського газу і навіть стати експортером блакитного палива власного видобутку. Про це в коментарі Тижню заявив директор енергетичних програм Центру «НОМОС» Михайло Гончар.

За словами Гончара, Україна таки може повністю відмовитися від споживання російського газу, але наразі це лише теоретично. На доведення своєї думки, експерт наводить приклад споживання палива країнами Центральної Європи, яке є значно меншим, ніж в Україні.

«Можемо порахувати і порівняти питому газомісткість нашого ВВП з газомісткістю країн центральної Європи (Вишеградської групи), з якими на початку 90-х ми мали приблизно однаковий економічний статус. Якщо питома газомісткість нашого ВВП, тобто кількість газу, що споживається на одиницю ВВП, що виробляється, була б така як в Угорщині, то Україна, продукуючи нинішній рівень ВВП, споживала би трохи менше 12 млрд. куб. метрів газу на рік», — пояснив фахівець.

Він також додав, що за декілька років Україна не зможе відмовитися від купівлі російського газу, але не відхилив, що цього можна досягти в майбутньому, і навіть стати експортером.

«Якщо таке завдання буде поставлено і понад те, якщо буде розроблена система заходів, які будуть неухильно і без будь-яких куню’нктурних моментів виконуватися, то для досягнення мети піде добрий десяток років, навряд чи менше», — вважає Гончар.

«З урахуванням того, скільки газу Україна видобуває сьогодні (до 21 млрд. куб.м. на рік), ми могли б стати експортером газу. Але досвід попередніх 20 років свідчить про те, що у нас не бракувало правильних цілей, але віз і нині там», — додав він.  

Як повідомлялося раніше, на думку Михайла Гончара, «Газпром» може скоротити постачання газу до України або взимку, або в період підготовки до зими, коли паливо має закачуватися у сховища.

Депутат з фракції Партії регіонів Володимир Зубанов вважає, що Україна здатна обійтися без споживання російського газу.

 «Газпром» сумнівається в бажанні України вести в 2012 році переговори про зниження цін на природний газ. Така заява пролунала після того, як Україна оголосила про зменшення поставок російського газу в 2012 році.

У серпні 2011 року міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко в інтерв’ю на 5 каналі заявив, що протягом найближчих 5 років Україна планує зменшити закупівлю російського газу до 12 млрд кубометрів на рік за рахунок зростання видобутку власного газу, ефективних технологій енергозбереження та заміни дорогого імпортного газу вітчизняним вугіллям.

Тиждень

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com