Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

На порозі новий кодекс

Поданий до парламенту Президентом новий проект КПК скасує можливість направляти кримінальні справи на дорозслідування, що дозволить збільшити кількість виправдувальних вироків з 0,2% до 30-40%. Про це на сьогоднішньому брифінгу заявив керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України Андрій Портнов, передає кореспондент РБК-Україна. «Проект передбачає ліквідацію можливості відправлення справи на додаткове розслідування, що наразі призводить до необґрунтованого затягування розгляду справ. Ми мали ситуацію, коли, якщо вина не доведена судом, як правило, суд направляв справу на додаткове досудове розслідування. Це дало такий статистичний показник, що всього 0,2% справ в Україні за рішенням суду мали виправдувальний характер... Тепер, коли справи мають закінчуватися або обвинувальним, або виправдувальним вироком, ми очікуємо на 30-40% виправдувальних вироків», — пояснив чиновник.

Крім того, за його словами, цей проект суттєво змінює чинне законодавство, коли суди апеляційної інстанції повертають справи до суду першої інстанції, цей документ передбачає «обмежений перелік підстав для прийняття такого рішення апеляційним судом, це буде тепер виняток з правил».

До того ж серед «революційних змін», які відбудуться в Україні в разі ухвалення нового КПК, Портнов назвав норму, яка передбачає, що термін розслідування злочинів середньої та невеликої тяжкості не може перевищувати 6 місяців, а термін розслідування тяжкого злочину не може перевищувати 12 місяців. «Це означає, що термін тримання особи під вартою не може бути більше, ніж 12 місяців. У зв`язку з цим правоохоронні органи будуть вимушені розслідувати (кримінальні справи) виключно в ті терміни, які встановлюються Кодексом», — пояснив Портнов.

Крім того, Портнов повідомив, що цей документ передбачає надання суду можливість здійснювати постійний контроль за мірою запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, що «означає, що кожні 2 місяці, а іноді і коли суд вважає це за потрібне, суддя має право і зобов`язаний перевіряти чи доцільно тримати далі особу під вартою, але в будь-якому разі це не більше 12 місяців».

РБК Україна

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com