Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Скоротять закупівлі газу

Україна готується до скорочення поставок газу з Росії на 25 млрд кубометрів на рік. Про це заявило джерело в Міненерговугілля.

“В майбутньому ми повинні вийти на те, щоб купувати в Росії всього 8 млрд кубометрів газу на рік. У цьому році ми хочемо закупити лише 27 млрд кубометрів», — пояснив співрозмовник газети «Коммерсант-Украина». У Газпромі хід переговорів не коментують.

За даними джерела в міністерстві, скорочення споживання газу в першу чергу відбудеться за рахунок відмови компанії Ostchem Дмитра Фірташа від його покупки в Росії.

За його словами, цього року з 33 млрд кубометрів газу, за який Україна повинна буде заплатити Росії, Нафтогаз повинен буде придбати лише 27 млрд кубометрів, а 6 млрд кубометрів — Ostchem.

Нагадаємо, Україна знизила рівень закупок газу в Росії з понад 50 мільярдів кубометрів до 27 млрд у 2012 році.

Як заявляв 13 січня глава Міненерго Юрій Бойко, цього літа повинні початися закупівлі на спотовому європейському ринку. «Сьогодні вранці у мене відбулася розмова з комісаром Єврокомісії з енергетичних питань Гюнтером Оттінгером, і я в черговий раз отримав підтвердження, що у нас буде відповідна підтримка в Європі», — заявив міністр.

Крім того, Україна почала переговори про постачання газу з Туреччиною, зазначив Бойко.

Планується також побудувати спільно з Shell три заводи по газифікації вугілля загальною потужністю 10 млрд кубометрів газу на рік.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com