Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Загроза екології

Плани уряду перекласти міські котельні з газу на вугілля погрожують Україні зростанням викидів парникових газів, забрудненням повітря і збільшенням неефективного субсидування.

Про це повідомили в Національному екологічному центрі України.

У повідомленні відзначається, що переклад ТЕЦ з газу на вугілля у зв’язку з високими цінами на російський газ не є раціональним рішенням цієї проблеми. Екологи відмічають, що це призведе до негативних наслідків: забруднення міського повітря сажею, чадним газом, іншими викидами.

На думку фахівців, для переведення ТЕЦ на вугілля потрібні додаткові інвестиції в установку очисних споруд і переобладнання котельних.

Крім того, екологи відмічають, що в результаті збільшення об’ємів використання вугілля загостряться екологічні проблеми регіонів, що видобувають вугілля: збільшиться кількість териконів, може статися підтоплення грунтовими водами житлових будівель і комунікацій, забруднення річок і грунтових вод.

Також в НЭЦУ відмічають, що Україна у разі збільшення використання об’ємів вугілля порушить міжнародні домовленості по зменшенню викидів парникових газів.

Координатор програми по зміні клімату Національного екологічного центру України Христина Рудницкая вважає, що «Україна намагається прискорити процес зміни клімату і підвищення загальної температури на планеті». «В цей же час інші країни підвищують енергоефективність і збільшують використання поновлюваних джерел енергії», — нагадала вона.

Екологи відмічають, що приклади одиничних відремонтованих і утеплюючих будинків свідчать про те, що тільки ці заходи знижують споживання тепла і газу на 50%. Вони вважають, що в комплексі з ремонтом теплотрас і модернізацією котельних цей показник може складати 70-80%.

За переконанням фахівців Національного екологічного центру України, саме завдяки обачливому використанню енергії можна скоротити витрати на газ, що вже підтверджене досвідом інших країн.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com