Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Спокій та горне повітря Кутаісі

Дістатися до Кутаїсі з Києва дуже легко. Авіарейси виконує відомий лоукостер, перельот триває 2 години 15 хвилин. Іноді виліт затримується, бо спочатку літак повинен прилетіти до столиці з італійського Тревізо.

Аеропорт Кутаїсі розташований на околиці міста. На автомобілі доїхати до центру можна за 25 хвилин. Таксисти починають просити від 30 ларі. Якщо набратися рішучості, ціну можна збити вдвічі. Наприклад, прямо в аеропорту спочатку влаштувати "аукціон": хто підвезе дешевше. Такі торги здешевлять проїзд до 20 ларі. А потім по дорозі домовитися про знижку ще на 5 ларі.

Обміняти валюту на ларі просто. У місті чимало відділень банків, у тому числі одного з найбільших українських. Також обмінні пункти і безліч банкоматів того ж українського банку.

В якості житла варто вибрати хостел. По-перше, тамтешні готелі дорогі - довелося б заплатити вчетверо більше. По-друге, можна відчути справжню грузинську гостинність: з щирою радістю прийняли пізно вночі і дозволили в останній день виїжджати не в 10-ранку, як зазначено в правилах, а коли буде зручно.

Кутаїсі - маленьке місто, яке можна обійти по периметру за 5 годин. Тому майже ніхто з туристів не залишається тут надовго. Переважно ночують і відправляються на залізничний вокзал, щоб дістатися до Батумі, Сухумі, Тбілісі і т.д. Найзручнішим варіантом буде прокат автомобилей в Кутаиси, що дозволить перепересуватися по всіх куточках Грузії. Однак якщо хочете відновити спокій - вам сюди: тихе розмірене життя міста цьому посприяє.

Надзвичайно приємний "пейзажний" нюанс: куди не глянь - гори. Вони дають і чисте повітря, і різке зниження температури вночі (при +20 вдень вночі доводилося включати опалення). Однак чистотою місто не вражає, а в річці Ріоні можна помітити навіть шкарпетки. Втім подалі від центру вода набагато чистіша і має незвичайний бірюзовий колір.

Більшість грузин, з якими довелося зіткнутися, ретельно приховували знання російської. Очевидно, позначається недавня війна. Запитуючи про мову, варто уточнити, що ви з України. З українцями грузини - як зі своїми.

Перелічимо основні пам'ятки Кутаїсі

Гелатський монастир Богородиці. Середньовічний монастир, який є спадщиною ЮНЕСКО з 1994 року. Храм є культурним і релігійним центром Грузії і майже кожен Грузин побував тут хоча б один раз у житті. Гелатський монастир Богородиці був зведений за наказом Давида IV в 1106 році. У 1125 року закінчилося будова соборної церкви, після чого знадобилося ще 5 років на прикрасу мозаїками, які й донині вважаються найкращими у всьому Закавказзі. Таким чином, абсолютно всі роботи закінчилися в 1130 році. Трохи пізніше, в 13 столітті, до вже збудованих об'єктів додалося ще кілька споруд - церква св. Миколи, церква св. Георгія і триярусна дзвіниця.

Монастир Моцамета. Первісне, і як би правильна назва - монастир святих Давида і Костянтина. Від Гелатського монастиря його відділяє прірва і невелика гора, і це не тільки фізичне розділення! Якщо у вас є можливість, не відвідуйте ці 2 місця в один день. Насиченість всього побаченого не дасть вам можливості повною мірою насолодитися двома місцями.

Храм Баграта. Храм, побудований в 1003 році під час правління Баграта III. З 1994 року собор Баграта є Всесвітньою спадщиною ЮНЕСКО.

Сатаплі. Це дивовижні коридори і підземні кімнати карстових печер. Якщо ви ще ніколи не були в карстових печерах - вам безсумнівно потрібно їх відвідати! Тут ви вгамуєте свою естетичну спрагу, а також побачите різноманітність флори і фауни. На жаль, не всі печери відкриті для туристів, тільки одна з п'яти. Слід зауважити, що знаходження людей в карстових печерах завдає шкоди екосистемі печер, а також, в деяких випадках, є небезпечним і для самих людей.

Білий міст. Міст через річку Ріоні, який є символом відродження Кутаїсі. Білий міст вперше був побудований інженером Вітте в 1850-52 роках. Через десяток років міст знесли і вже в 1871-72 році його побудували заново по проекту інженерів Зезмана і перепив. Пейзаж, який відкривається з моста, чарівний!

Парламент Грузії.

Державний історичний музей Грузії.

Драматичний театр кінця 19-го століття.

Не дивлячись на те, що Кутаїсі є другою столицею Грузії, місто не настільки офіційне і стримане у виконанні. Воно наповнене ароматом життя і пригод, історії та вражень. Побувавши в Грузії просто неможливо викреслити Кутаїсі зі списку місць, які заслуговують вашої уваги.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com